Friday, February 28, 2014

Twee doden na vulkaanuitbarsting in Indonesië


Twee doden na vulkaanuitbarsting in Indonesië


Situering


Wat is er gebeurd

Op 14 februari 2014 rond effe voor 03:00 barst er een vulkaan in Indonesië uit. Er zijn twee mensen gestorven na de uitbarsting van een vulkaan. Ze hebben meer dan 200 000  mensen kunne evacueren. Door de uitbarsting van de vulkaan konden verschillende vluchten niet doorgaan omwille van de aswolken die tijdens de uitbarsting waren vrijgekomen. Door  de aswolken was het zicht maar vrij beperkt. Dit heeft allemaal te maken met de aarde want als de magna een te grootte druk op de aardkorst dan komt er een vulkaan

Wat is de impact
 
De vulkaanuitbarsting heeft verschillende steden onder de as gelegd en brokstukken werden 18 kilometer hoog in de lucht. Door de assen konden verschillende vluchten niet doorgaan. Na enkele dagen begonnen de bewoners met de assen op te ruimen en de huizen schoonmaken maar door deze uitbarsting zijn er vele mensen naar andere landen gevlucht.

 

Friday, February 21, 2014

De vulkaan Sinabung

situering: 

beschrijving: De vullkaan sinabung is uitgebarsten op 11 januari 2014. Hij was al eens uitgebarsten, maar deze keer was het een hoogtepunt. Een 14-tal mensen zijn omgekomen bij deze uitbarsting. 
impact: Ik geloof dat dit niet kan voorspeld worden, sommige vulkanen kunnen ze voorspellen maar ik vind niet dat ze zich daar op moeten baseren. De natuur zit raar in elkaar en er is geen regeltje voor elk ding dat beweegt. Het kan altijd eens zijn dat het onverwachts toch gebeurd. Het enige wat ze altijd moeten doen is de mensen zo snel mogelijk evacuëren.


eigen woorden: De Indonesische vulkaan Sinabung is geheel onverwachts toch weer uitgebarsten na een periode van rust. Begin November had deze vulkaan een aantal spectaculaire uitbarstingen. De Indonesische overheid heeft toen ruim 5000 inwoners van het gebied rondom de vulkaan geëvacueerd en een gevaarzone ingesteld van 5 kilometer. De autoriteiten hadden juist deze week geëvacueerde bewoners van dorpen op meer dan 5 kilometer afstand van de vulkaan toestemming gegeven naar huis terug te keren. Zeker veertien mensen zijn omgekomen door de uitbarsting van deze vulkaan.

artikel: Al ruim 20.000 bewoners van het gebied rondom de actieve vulkaan Sinabung op Sumatra zijn sinds november 2013 vertrokken. Hen werd geadviseerd niet te aarzelen, maar te gaan. Zaterdag 11 januari bereikte de uitbarsting een voorlopig hoogtepunt. Er zijn al vijftig kleine erupties geteld.
Indonesiërs hebben veel ervaring met natuurgeweld. Indonesië ligt in een gebied waar de aarde erg actief is. Dat levert, naast spectaculair mooie landschappen, ook veel natuurlijke gevaren op. In het land is altijd wel ergens een aardbeving of vulkaanuitbarsting.
Ondertussen is het voor veel Indonesiërs een voortdurende vraag: wanneer moet ik echt weg om nog te ontsnappen? Hoewel de Sinabung nog niet volledig is uitgebarsten, zijn er al elf personen omgekomen die toch te laat de beslissing namen om weg te gaan. Sommige dorpjes zijn al bedekt met centimeters grijsbruine, vulkanische as.
In Indonesië wonen relatief veel mensen op de hellingen van actieve vulkanen. Dat komt omdat Indonesië behoort tot de dichtstbevolkte landen ter wereld. Bovendien wonen veel boeren graag op een vulkaanhelling. De grond is er vruchtbaar door de as die er terecht is gekomen na eerdere uitbarstingen.
Het eilandenrijk telt tientallen actieve vulkanen, waarvan de Krakatau de bekendste is. Toen die in 1883 explodeerde, was de dreun in Nederland te horen. Deskundigen denken dat de grote explosie van de Sinabung binnenkort komt. Maar zo hevig als de Krakatau zal het niet worden. Zeggen ze.

url: http://www.humboldt-online.nl/Nieuws/De-dreiging-van-de-Sinabung.htm
foto's: