Sunday, November 16, 2014

Lava strook over Pahoa, Hawaï


Lava Stroom over Pahoa, Hawaï




Beschrijving:

Er is een dorpje op Hawaï waar een lavastroom langs aan het gaan is waarbij een gedeelte van het dorpje weggevaagd zal worden. De lava verspreid zich al vanaf 1983 verschillende kanten op verschillende snelheden. Waaronder naar het plaatsje Pahoa.

Impact:

De burgers van het dorpje zelf zijn zeer rustig naar omstandigheden. Er zijn geen doden, maar de schade die de lava achterlaat is enorm.  Landschappen die verwoest worden gebouwen door worden neergehaald, ... 

 Verschil:


Het grootste verschil tussen de twee artikels is dat het eerste artikel heel beknopt zegt wat er precies gebeurd en legt een beetje uit over hoe de bevolking eronder leeft.

Het tweede artikel is meer uitgebreid het verteld hoe de mensen eronder leven hoe snel de lava gaat (10 meter per uur), hoeveel meter grond het op dat moment heeft afgelegd (250  meter grond) en hoeveel gebouwen er zijn verwoest (50). Zo is het tweede artikel veel beter om te lezen want dan weet je wat er precies gebeurd is en hoe het komt.

Artikel 1:


Bron: http://www.humboldt-online.nl/Nieuws/Een-hete-sluipmoordenaar.htm


Artikel 2:




Bron: http://nos.nl/op3/artikel/714546-lavastroom-nadert-dorpje.html


Bryan Hanssen                            6STW2                                                                16-11-2014

Monday, November 3, 2014

Hudhud cycloon raast door India

Hudhud cycloon woedt door India
Situering:

 

De cycloon raasde langs de kusten van India.
Beschrijving:
Zondag 12 oktober en maandag 13 oktober raast de cycloon Hudhud langs de kusten van India. De cycloon heeft al 27 dodelijke slachtoffers gemaakt. Hij wordt een extreme cycloon genoemd vanwege zijn ongelooflijke kracht. De cycloon kwam zondag met een snelheid van 195km/u aan land. 400 000 mensen hebben moeten evacueren om meer gewonden te voorkomen.
De impact:
De impact op de bewoners van de miljoenenstad Visakhapatnam is het grootst. 2 dagen na de storm ligt de stroom in Visakhapatnam nog steeds plat. Er is nog maar weinig drinkbaar water want door de storm zijn de waterpompen defect en vrachtwagens met belangrijke voedingsmiddelen kunnen niet ter plaatse raken vanwege omgevallen bomen op de weg.

Verschillen tussen de artikels:
Het artikel uit het nieuws van vtm is later gekomen want ze hebben een recenter aantal van de overledenen. In het nieuwsblad staat dat er 21 doden zijn gevallen en in Het nieuws van vtm staat minstens 27 doden. Voor de rest komen de artikels goed overeen. Mijn voorkeur gaat toch naar het artikel in het nieuwsblad omdat daar meer details staan over de problemen die er nu zijn in de stad Visakhapatnam.

artikel 1

400.000 GEËVACUEERD VOOR CYCLOON


14/10
Minstens 27 mensen zijn al om het leven gekomen door het geweld van de cycloon Hudhud die eergisteren en gisteren langs de kusten van India raasde. Meer dan 400.000 mensen zijn geëvacueerd. Dat maakten de lokale overheden vandaag bekend.
Hudhud wordt gelabeld als "extreme cycloon". Omstreeks 8 uur Belgische tijd bereikte de storm Visakhapatnam in de staat Andhra Pradesh waar de wind snelheden bereikte tot 200 km/uur, zo meldde het Indiase weerstation (IMD). In deze staat werden om en bij de 400.000 mensen preventief geëvacueerd.





Artikel 2

Al 21 doden bij doortocht cycloon in India

Dinsdag 14 oktober 2014, 08u33


De doortocht van cycloon Hudhud heeft in India al 21 levens gekost. Meer dan een half miljoen mensen zijn getroffen door de hevige regenvlagen en hoge windsnelheden. Dat meldt het Indiase persbureau IANS dinsdag.
Twee dagen na de doortocht van Hudhud liggen het stroomnet en het gsm-netwerk in de miljoenenstad Visakhapatnam, aan de oostkust, nog steeds plat. Drinkbaar water is schaars omdat de pompen niet functioneren. Vrachtwagens met voedingsmiddelen en melk voor kinderen geraken niet ter plaatse door omver gevallen bomen.
De cycloon kwam zondag met een snelheid van 195 kilometer per uur aan land.


Bron: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20141014_01320176

Britt Gorissen
6stw1
3/11/2014