Tuesday, September 27, 2011

Klim naar Everest grotendeels ijsvrij door global warming - Durban 2011 - De Morgen

Klim naar Everest grotendeels ijsvrij door global warming - Durban 2011 - De Morgen

Klim naar Everest grotendeels ijsvrij door global warming

26/09/11, 10u02

De klim naar de top van 's werelds hoogste berg, de Mount Everest, is als gevolg van global warming de jongste jaren een stuk makkelijker geworden. Sherpa's en alpinisten die de berg goed kennen, zeggen dat als het zo doorgaat de klim snel helemaal ijsvrij zou kunnen zijn. Dat meldt de Engelse krant The Guardian.

  • De Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika.
    De Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika. © afp
De sherpa's en alpinisten deden hun verhaal - en illustreerden het met foto's die verschillende decennia teruggaan - op een meeting in Kathmandu, waar wetenschappers momenteel het dramatische wegsmelten van gletsjers in de Himalaya in kaart proberen te brengen. Ze vrezen dat een kwart van de wereldbevolking gevaar loopt door de alarmerende snelheid waarmee de ijsmassa verdwijnt.

Dat kwart van de wereldbevolking is immers afhankelijk van water uit de Gele Rivier, de Yangtze, de Mekong, de Brahmaputra, de Ganges en de Indus. Dat zijn allemaal rivieren die gevoed worden door smeltwater uit de Himalaya. Vorig jaar nog gebruikten klimaatsceptici de commotie rond een rapport van de Verenigde Naties om de opwarming van ons klimaat in twijfel te trekken. In dat rapport stond verkeerdelijk dat alle gletsjers tegen 2035 verwenen zouden zijn. Eigenlijk zal dat 'pas' tussen 2050 en 2100 werkelijkheid worden.

Getuigenis
De sherpa's vertelden dat ze tijdens hun leven hebben gezien hoe de sneeuwgrens met bijna 2.000 meter is opgeschoven. "Toen ik begon te klimmen bleef de sneeuw in de buurt van mijn dorp op een hoogte van 3.750 meter het jaar rond liggen. Tegenwoordig moet je al naar 5.500 meter om dat fenomeen te zien", getuigde één van hen. "Ons dorp ziet nu zelfs lange periodes van droogtes. Vroeger gebeurde het wel eens dat we enkele maanden geen neerslag zagen, maar nu lopen die periodes op tot zeven maanden."

Zwarte vlieg
Dawa Steven, een sherpa met Belgische moeder, was aan het uitrusten in een basiskamp van de Everest toen hij opeens iets hoorde zoemen. Samen met enkele kompanen zocht hij waar het geluid vandaan kwam. Het bleek een zwarte vlieg te zijn. Dat was enkele jaren geleden volledig ondenkbaar, aangezien geen enkel insect toen kon overleven op een hoogte van 5.360 meter. Ook Steven All, Nepalexpert aan de Universiteit van West-Kentucky, heeft een soortgelijk verhaal. Toen hij vorig jaar de Everest beklom, kon hij het merendeel van de tocht zonder stijgijzers doen omdat er zo weinig rots door ijs bedekt werd.

Sneeuwvrij
Het verhaal van de Mount Everest is een wereldwijd fenomeen. Tot vorige week smolt het Arctische ijs af, maar ondertussen is de zomer voorbij en is het ijs opnieuw aan het aangroeien. Een proces waardoor er jaar na jaar minder ijs overblijft. Ook dit jaar werd er weer een record bereikt. Nog nooit is er zo weinig ijs gezien aan de polen. De Kilimanjaro, de grootste berg van Afrika, zou binnen de tien jaar nog sneeuwvrij zijn, terwijl dat met de Pyreneën tegen het midden van de eeuw het geval zou zijn. Tegen dan zou ook 75 procent van de Alpengletsjers verdwenen zijn. (mvl/sg)

Sunday, September 25, 2011

NASA: Satelliet stortte veilig neer in Stille Oceaan - Wetenschap - De Morgen

NASA: Satelliet stortte veilig neer in Stille Oceaan - Wetenschap - De Morgen

NASA: Satelliet stortte veilig neer in Stille Oceaan

25/09/11, 09u18
© reuters

NASA kon ons de voorbije dagen niet veel vertellen over de afgedankte satelliet UARS die terugkeerde in onze dampkring. Eerst bleek het onmogelijk te voorspellen waar de brokstukken zouden landen en sinds vrijdag was niet duidelijk waar het gevaarte dan uiteindelijk wel terechtgekomen is.

  • © epa
In Hawaï zagen inwoners twee rookpluimen in de lucht. Later kwam het bericht dat de brokstukken voor de Afrikaanse westkust zouden gevallen zijn. Een wetenschapper van NASA meldt nu echter dat de brokstukken waarschijnlijk in een afgelegen deel van de Stille Oceaan gevallen zijn, ver weg van de bewoonde wereld.

De satelliet zou wel uren later dan verwacht in zee gestort zijn. UARS was zo groot als een bus en woog 6 ton. Het toestel is bij het betreden van de atmosfeer grotendeels opgebrand, maar enkele grote brokstukken zijn toch op Aarde gevallen. Samen waren ze nog altijd goed voor een gewicht van een halve ton. UARS werd in 1991 als onderzoekssatelliet door NASA gelanceerd, maar sinds 2005 was het toestel buiten gebruik. (gb)

De Standaard - Sneller dan het licht?

De Standaard - Sneller dan het licht?

Sneller dan het licht?

de kwestie Een brandende discussie van a tot z uitgelegd

  • zaterdag 24 september 2011, 03u00
  • Auteur:Steven Stroeykens

Natuurkundigen denken dat ze elementaire deeltjes sneller dan het licht hebben zien bewegen. Kan dat? En als het waar is, waarom is het dan zo belangrijk?

Het is ofwel de ontdekking van de eeuw, ofwel een gênante vergissing. Een groot internationaal team natuurkundigen denkt geobserveerd te hebben hoe neutrino's, een vreemde soort elementaire deeltjes, sneller dan het licht bewogen. Nochtans staat in de handboeken dat niets sneller dan het licht kan gaan - een kosmische snelheidslimiet die is opgelegd door Albert Einsteins 'speciale relativiteitstheorie'. Als neutrino's écht sneller bewegen dan Einsteins snelheidslimiet, dan luidt die ontdekking wellicht een revolutie in de fysica in. Maar het kan ook om een vergissing gaan: een fout in de meetapparatuur, of een fout in de analyse van de meetresultaten.

Wat hebben de onderzoekers precies waargenomen?

De onderzoekers hebben neutrino's geproduceerd in het Europese lab voor deeltjesfysica Cern in Genève en die zo'n 730 kilometer verderop opgevangen, in het ondergrondse lab van Gran Sasso in Italië. De afstand tussen de twee laboratoria is bekend tot op een nauwkeurigheid van zo'n twintig centimeter. Daardoor kan berekend worden hoe snel het licht die afstand zou afleggen (in ongeveer 0,0024 seconden). De neutrino's bleken het nog iets sneller te doen: 60 nanoseconden (miljardsten van een seconde) sneller. Of een afwijking van 0,0025 procent.

Waarom is die kosmische snelheidslimiet zo belangrijk?

Licht (en een hele reeks verwante soorten straling zoals radiogolven) beweegt in een vacuüm met een snelheid van 299.792,458 kilometer per seconde (een slordige miljard kilometer per uur), vaak aangeduid met het symbool c. Volgens Albert Einsteins 'speciale relativiteitstheorie' kunnen alleen dingen zonder massa (zoals licht) met die snelheid bewegen. Deeltjes met massa (zoals neutrino's naar alle waarschijnlijkheid) kunnen c niet eens halen, laat staan overschrijden. Einsteins theorieën bevatten enkele achterpoortjes die bewegingen sneller dan het licht soms lijken toe te laten, maar geen daarvan lijkt van toepassing te zijn op de neutrino's die zich van Genève naar Gran Sasso haastten.

Dat materiedeeltjes niet sneller dan het licht kunnen bewegen is geen arbitraire snelheidslimiet die even gemakkelijk aangepast zou kunnen worden als de snelheidslimieten in het verkeersreglement. De limiet is nauw verweven in de structuur van de relativiteitstheorie, die vervolgens nauw verweven zit in een heel web van samenhangende en grondig experimenteel geverifieerde natuurkundige resultaten. Overigens zijn in 1987 neutrino's waargenomen, afkomstig van een ontploffende ster, dieniet sneller dan het licht bewogen. De deeltjes voeren hun sneller-dan-licht-kunstje dus niet altijd uit. Maar als neutrino's echt in sommige gevallen sneller dan het licht kunnen bewegen, hoe weinig ook, dan moet waarschijnlijk een groot deel van de moderne natuurkunde herschreven worden.

Is het onderzoek ernstig te nemen?

De fysici die de mogelijke ontdekking hebben aangekondigd, zijn geen charlatans. Het gaat om het internationale samenwerkingsverband Opera (Oscillation Project with Emulsion-tRacking Apparatus)waaraan 35 onderzoeksgroepen deelnemen, van vele universiteiten en onderzoeksinstellingen, voornamelijk uit Europa. Er is één Belgisch team bij betrokken, van de ULB. De wetenschappers hebben hun resultaat opgeschreven in een gespecialiseerd artikel dat is vrijgegeven op de site arxiv.org, waar fysici steeds hun recentste resultaten bekendmaken. Het artikel, dat ondertekend is door meer dan honderd wetenschappers, is nog niet verschenen in eenpeer reviewed vakblad.

Is het waar?

De onderzoekers van Opera zijn zelf voorzichtig in hun conclusies. Ze hebben naar eigen zeggen hun uiterste best gedaan om alle mogelijke fouten in hun werk op te sporen. Maar omdat het om zo'n potentieel revolutionair resultaat gaat, durven ze nog niet met stelligheid van een 'ontdekking' te spreken. Ze willen hun onderzoek eerst voortzetten om nog meer mogelijke fouten te zoeken. Maar door hun publicatie willen ze collega-natuurkundigen nu al de kans geven hun werk kritisch te evalueren. Algemeen aanvaard zal het resultaat pas worden als het bevestigd wordt door andere onderzoekers, die in een ander lab op een andere manier de snelheid van neutrino's meten. Die nieuwe experimenten gaan meteen van start, onder meer in het Amerikaanse Fermilab bij Chicago.

Saturday, September 24, 2011

NASA GEEFT INDRUKWEKKENDE BEELDEN AARDE VRIJ

NASA GEEFT INDRUKWEKKENDE BEELDEN AARDE VRIJ

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft unieke beelden vrijgegeven die genomen zijn vanuit het ISS. Op de beelden, gemaakt door middel van de "time-lapsetechniek" (filmtechniek waarbij er minder beelden per tijdseenheid opgenomen worden dan de framerate bij het afspelen. Dit levert een versnelde film op, waardoor effecten zichtbaar gemaakt kunnen worden die normaal te traag zouden verlopen om zichtbaar te zijn). De foto's werden genomen van 21 augustus tot en met 17 september, waardoor de orkanen Lee en Irene duidelijk waarneembaar zijn. (Ruwe beelden van USNASA via evn - 24/09/11)


Bekijk hier de beelden.

Thursday, September 22, 2011

Brokstukken van satelliet smakken morgen op Aarde - Wetenschap - De Morgen

Brokstukken van satelliet smakken morgen op Aarde - Wetenschap - De Morgen

Brokstukken van satelliet smakken morgen op Aarde

22/09/11, 11u15

DM UPDATE Opgepast voor vallende satellieten! De UARS, een afgedankte satelliet komt steeds dichter bij onze atmosfeer en zou morgen op onze planeet neersmakken. Bovenstaand filmpje werd gemaakt door de Franse amateurastronoom Thierry Legault toen de satelliet vorige week boven Frankrijk te zien was.

Gezien de satelliet niet volledig zal opbranden, probeert NASA in de loop van de dag te voorspellen waar de brokstukken zouden kunnen vallen. In totaal zouden 26 stukjes, goed voor een gezamenlijk gewicht van meer dan een halve ton, de grond raken.

NASA is er echter wel gerust in. Het is nog te vroeg om te voorspellen waar de brokstukken terecht zullen komen, maar de kans is groot dat ze in zee zullen landen. Ongeveer driekwart van onze planeet bestaat immers uit water.

De satelliet is de grootste die de voorbije 32 jaar op Aarde stortte. Volgens de eerste voorspellingen zou hij de atmosfeer boven de Stille Oceaan bereiken. De satelliet zal in 100 stukken uit elkaar vallen, maar het grootste deel van het gevaarte zal gewoon opbranden. Op enkele brokstukken na, waarvan het zwaarste zo'n 150 kilo zou wegen.

De UARS werd twintig jaar geleden door spaceshuttle Discovery in zijn baan om de aarde gebracht en had als doel om drie jaar lang wetenschappelijke gegevens te verzamelen. De satelliet hield het uiteindelijk vol tot in 2005, toen viel het zonder brandstof. Het tuig werd daarna langzaam weer naar de dampkring getrokken. Slechts vier van de tien instrumenten aan boord zouden niet meer werken. (gb)

Sterren boven South Dakota | Focus

Sterren boven South Dakota | Focus

Plains Milky Way from Randy Halverson on Vimeo.


Sterren boven South Dakota

Gedurende een aantal nachten in de maand Mei maakte Randy Halverson een time lapse van de hemel boven South Dakota. Een schitterende video van de Sterren boven South Dakota.

Techniek van de time lapse

Met een Canon EOS 60D en Canon EOS 550D en een Tokina 11-16mm, Sigma 20mm F1.8, Tamron 17-50mm objectieven en een Dynamic Perception Stage Zero Dolly werd deze time lapse gemaakt. Halverson fotografeerde uitsluitend in RAW. Met een ISO van 1600, een diafragma van F2.8 of F1.8 en een sluitertijd van 30 seconden werden er gedurende 3 en 4 uur opnames gemaakt.

Nieuwe raket van NASA moet astronauten naar Mars vliegen - Wetenschap - De Morgen

Nieuwe raket van NASA moet astronauten naar Mars vliegen

14/09/11, 19u22
© getty

Nu het tijdperk van de shuttle voorbij is, werkt NASA aan een nieuw ruimtetoestel dat astronauten verder dan ooit moet brengen. Het Amerikaanse ruimtevaartbureau stelde vandaag de plannen van de raket van de toekomst voor.

  • © afp
  • Uiteindelijk droomt iedere Amerikaan ervan de ruimte te verkennen
    Senator Bill Nelson
  • Charles Bolden: President Obama heeft ons uitgedaagd om stoutmoedig te zijn en groot te dromen, en dat is precies wat we doen bij NASA
    Charles Bolden: President Obama heeft ons uitgedaagd om stoutmoedig te zijn en groot te dromen, en dat is precies wat we doen bij NASA © getty
  • © getty
Dit toestel moet de mens tot diep in de ruimte kunnen voeren. De bedoeling is aanvankelijk dat het ruimtetuig de astronauten naar nabijgelegen asteroïden vliegt. De ultieme bestemming is de planeet Mars.

De raket zal worden aangedreven door vloeibare waterstof en zuurstof. De eerste versie van de raket zal beschikken over een nuttig laadvermogen van 77 tot 100 ton. Later moet het laadvermogen stijgen naar 130 ton.

Back to the future
Het nieuwe Space Launch System zal veel goedbetaalde Amerikaanse jobs opleveren, het Amerikaanse leiderschap in de ruimte verzekeren en miljoenen mensen over de hele wereld inspireren, beloofde NASA-directeur Charles Bolden. "President Obama heeft ons uitgedaagd om stoutmoedig te zijn en groot te dromen, en dat is precies wat we doen bij NASA", besloot hij.

Daarvoor heeft NASA teruggegrepen naar de zware raketten die de mens destijds naar de Maan brachten. Al zal de bestemming van deze toestellen dus uiteindelijk veel verder moeten liggen. De astronauten reizen in een capsule die de naam 'Orion' zal krijgen en de raket zal veel krachtiger zijn dan zijn voorgangers. Vanaf 2017 hoopt NASA de raket te beginnen testen.

Terminus Mars
Professor Scott Hubbard van de Stanford Universiteit werkte vroeger voor NASA en heeft de nodige kritiek op het nieuwe project. Zo zal het aantal lanceringen beperkt zijn, aangezien de raketten normaal maar één reis zullen kunnen maken. De shuttles voerden meerdere vluchten uit. Daarnaast zal het project ontzettend veel geld kosten en heeft NASA de gewoonte meer uit te geven dan ze aanvankelijk voorop stelden. Zo kostte de ontwikkeling van de space shuttle twee keer meer dan voorzien.

Als alles volgens plan verloopt, moet de eerste bemande vlucht in 2021 kunnen doorgaan. In 2025 moet de raket astronauten naar een asteroïde in de buurt brengen. En de langverwachte reis naar Mars zou dan voor de jaren 2030 moeten zijn.

Senator Bill Nelson, voorzitter van de Subcommissie voor Wetenschap en Ruimte, gelooft alvast dat het project kan slagen als er verstandig omgesprongen wordt met het beschikbare budget: "Uiteindelijk droomt iedere Amerikaan ervan de ruimte te verkennen." Dat hebben we vroeger nog gehoord... (gb/belga)



Nieuwe raket van NASA moet astronauten naar Mars vliegen - Wetenschap - De Morgen

Wednesday, September 21, 2011

Tyfoen Roke eist vier mensenlevens in Japan - Extreem Weer - De Morgen

Tyfoen Roke eist vier mensenlevens in Japan - Extreem Weer - De Morgen

Tyfoen Roke eist vier mensenlevens in Japan

21/09/11, 08u53
© epa

De tyfoon Roke heeft vandaag de Japanse kust bereikt ter hoogte van de centraal gelegen prefectuur Shizuoka. Dat meldt het Japanse meteorologische agentschap. Bij de doortocht, die gepaard gaat met windstoten tot meer dan 200 kilometer per uur en stortbuien, vielen al vier doden. Twee mensen worden vermist.

  • © reuters
  • © reuters
  • © reuters
De slachtoffers vielen in het centrum en het westen van het land. Een kind dat terugkeerde van school, is vermist.

De autoriteiten waarschuwden de voorbije twee dagen de bevolking meermaals voor de tyfoon die de dichtstbevolkte gebieden van Japan - de centrale agglomeratie van Nagoya, de provincie Shizuoka en de hoofdstad Tokio - vandaag zou kunnen treffen.

Overstromingen
Intussen waren er al overstromingen in de prefectuur Aichi, het industriële hart van het centrum van Japan, waar de autoriteiten de meer dan een miljoen inwoners de raad gaven hun huis te verlaten.

De tyfoon dwong de autobouwer Toyota de productie in elf van de vijftien Japanse fabrieken stil te leggen. Verschillende autowegen zijn gesloten en meer dan tweehonderd vluchten werden al geschrapt.

Risico op grondverschuivingen
Roke zou opnieuw tot grondverschuivingen kunnen leiden in de prefectuur Wakayama, in het centrum-westen van het land, die begin september al getroffen werd door de tyfoon Talas. Toen kwamen bijna honderd mensen om.

Ook zou het natuurgeweld passeren boven de regio van Tohoku, in het noordoosten, waarvan de kust verwoest werd door de aardbeving en de tsunami op 11 maart. Boven de zwaar beschadigde kerncentrale van Fukushima, waar de bergingswerken voortgaan, zal het hevig regenen. (afp/eb)
  • © reuters

Tuesday, September 20, 2011

De Standaard - Straks valt de hemel op ons hoofd

De Standaard - Straks valt de hemel op ons hoofd

BRUSSEL - Eind deze maand valt een zes ton zware kunstmaan uit de hemel naar beneden. De kans dat u haar op uw hoofd krijgt is klein, maar niet helemaal onbestaande.

Een Amerikaanse onderzoekssatelliet die in 1991 werd gelanceerd, komt eind deze maand weer naar beneden gevallen, heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie laten weten.

Niemand, ook de Nasa niet, kan vooraf zeggen waar de Upper Atmosphere Research Satellite zal neerstorten, maar volgens de Amerikanen is de kans dat ergens ter wereld iemand een accu of brandstoftank van de UARS op zijn hoofd krijgt, extreem klein: hooguit 1 op 3.200.

Vindt u dat cijfer niet zo heel geruststellend? Bedenk dan dat de kans dat u dit jaar bij een auto-ongeval het leven laat, ongeveer 1 op 10.000 bedraagt. En dat de kans dat u zélf door een stuk UARS wordt geraakt, nog veel kleiner is: ruwweg 1 op 22 biljoen. Bovendien, zegt de Nasa, is in 54 jaar ruimtevaartgeschiedenis nog nooit iemand door vallend ruimtepuin gewond geraakt, terwijl het doorlopend afval uit de ruimte regent. Elke dag komt er wel een rakettrap of een zonnepaneel naar beneden, doorgaans in rook opgaand voor hij de grond raakt.

Maar toegegeven, een bakbeest als het UARS valt niet elke dag uit de lucht, en in dit geval zijn de neerkomende brokken te groot om volledig in de atmosfeer op te branden. UARS zal in zesentwintig stukken uiteenvallen, hebben ingenieurs van de Nasa berekend, evenals de afmetingen van de stukken en hoe zwaar ze nog zullen zijn na hun doortocht door de atmosfeer (samen nog ruim een halve ton, het zwaarste brokstuk honderdvijftig kilogram).

Maar berekenen waar die stukken de grond zullen raken, is zelfs voor de krachtige Nasa-computers te veel gevraagd.

Wel duidelijk is waar géén gevaar dreigt: ten noorden van 57 graden noorderbreedte en ten zuiden van 57 graden zuiderbreedte, want boven die breedtegraden vliegt de UARS niet. Ook de oceanen, het Amazonewoud, de Sahara, Mongolië, het Australische binnenland en nog een paar nagenoeg onbevolkte gebieden kunnen gemakshalve uit de gevarenzone worden weggestreept.

Vuurwerk

Maar of er in uw achtertuin brokstukken zullen vallen, kan de Nasa niet zeggen. Dat weten we waarschijnlijk niet vroeger dan op het moment dát ze er vallen. De Amerikaanse luchtmacht (en vermoedelijk ook de Russische en de Chinese) houdt zijn radars op de inkomende brokstukken gericht, maar het is ondoenlijk om te voorspellen waar ze precies zullen neerkomen. Er wordt een achthonderd kilometer lang inslagspoor verwacht, dat om het even waar kan liggen langs een tienduizend kilometer lang traject. Ook de precieze dag van inslag is vooraf moeilijk in te schatten: die hangt onder meer af van de sterkte van de zonnewind.

Mocht u de UARS straks onverhoopt op u af zien komen, geniet dan alvorens de benen te nemen nog even van het spektakel. Het wordt een prachtig schouwspel, voorspelt de Nasa, als de 26 stukken kunstmaan brandend door de atmosfeer scheren. Een vuurwerk van 750 miljoen dollar (550 miljoen euro), want zoveel heeft de UARS gekost.

Nog dit: als u achteraf iets vindt dat een stuk van UARS zou kunnen zijn, raak het dan niet aan, vraagt de Nasa: u zou uw vingers kunnen branden. En, waarschijnlijk belangrijker: alle UARS-brokstukken blijven eigendom van de Amerikaanse overheid, of ze nu intact rond de aarde draaien of in scherven op de grond vallen, waar dan ook ter wereld.

Tuesday, September 13, 2011

De Standaard - Bewoonbare 'super-aarde' gevonden?

Bewoonbare 'super-aarde' gevonden?

In totaal meer dan vijftig planeten ontdekt

  • dinsdag 13 september 2011, 08u57
  • Bron: belga
Europese astronomen hebben meer dan vijftig nieuwe planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. Dat heeft de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO gemeld. Het is het grootste aantal in één klap bekend geworden exoplaneten, die bovendien rond nabije sterren wentelen.

Met de planetenjager HARPS van de VLT-telescoop (die zich in het Zuid-Amerikaanse Chili bevindt, red.) zagen de wetenschappers onder andere zestien zogenaamde 'super-aardes' en planeten die maximaal tien keer zoveel wegen als de onze.

Belangrijk voor de wetenschap is planeet HD 85512b. Die planeet, met slechts 3,6 keer de massa van onze aarde, draait op de rand van de levensvatbare zone rond haar ster, dus waar het noch te heet noch te koud is. Erg interessant wordt het als zo'n super-aarde gesteente en water zou bevatten, want dan is er mogelijk leven aanwezig.

De exoplaneet ligt ook niet 'zo ver' verwijderd van de Aarde, amper 36 lichtjaar. 'Als we echt geluk hebben, kan deze planeet een nieuwe woonplaats zijn', aldus Lisa Kaltenegger van het Max Planck Instituut voor Astronomie in Heidelberg.

De moederster van de exoplaneet, HD 85512, is in het sterrenbeeld Vela te zien.

'Verwachtingen overtroffen'

'De oogst aan ontdekkingen heeft alle verwachtingen overtroffen en omvat een buitengewoon rijke populatie aan super-aardes en Neptunus-achtige planeten rond sterren die heel erg lijken op onze zon. De nieuwe resultaten tonen aan dat het ritme van ontdekkingen stijgt', zegt teamleider Michel Mayor van de Universiteit van Genève.

Door de eigenschappen van alle meer dan 150 door HARPS gevonden exoplaneten te bestuderen, vond het team dat ongeveer 40 procent van sterren die op onze zon lijken, minstens één planeet hebben lichter dan Saturnus. De meerderheid van exoplaneten met een massa als Neptunus of minder lijkt zich in een stelsel met meerdere planeten te bevinden.

Vijf nieuw gevonden planeten hebben minder dan vijf keer de massa van onze planeet.


De Standaard - Bewoonbare 'super-aarde' gevonden?

maandag 12 september 2011 17:58

VIJFTIG NIEUWE EXOPLANETEN ONTDEKT MET HARPS

Door ESO

SuperaardeAstronomen die gebruik maken van ESO’s geavanceerde exoplanetenjager HARPS hebben vandaag een rijke buit van meer dan vijftig nieuwe exoplaneten gepresenteerd. Zestien van deze exoplaneten zijn ‘superaardes’, en één daarvan bevindt zich in de leefbare zone van zijn ster. Door de eigenschappen van alle tot nu toe met HARPS gevonden planeten te onderzoeken, hebben de astronomen ontdekt dat ongeveer vier van de tien sterren die op de zon lijken minstens één planeet hebben die lichter is dan Saturnus. De HARPS-spectrograaf van de 3,6-meter telescoop van de ESO-sterrenwacht op La Silla (Chili) is de meest succesvolle planetenzoeker ter wereld (1). Het HARPS-team, onder leiding van Michel Mayor (Universiteit van Genève, Zwitserland), heeft vandaag de ontdekking gepresenteerd van meer dan vijftig nieuwe exoplaneten, waaronder zestien superaardes (2). Nooit eerder werden zoveel van zulke planeten tegelijkertijd aangekondigd (3). De presentatie van de nieuwe ontdekkingen vindt plaats bij een conferentie over extreme planetenstelsels in Wyoming (VS), waar 350 exoplaneetdeskundigen bijeenkomen.




Monday, September 12, 2011

Orkaan Katia bereikt Schotse kust - Extreem Weer - De Morgen

Orkaan Katia bereikt Schotse kust

12/09/11, 17u25
© ap

Orkaan Katia is aangekomen in Schotland. De Schotten krijgen te maken met de staart van de orkaan. Al kunnen de restanten van zo'n orkaan nog erg hevig zijn. Dat bewijzen de eerste beelden van Katia die inbeukt op de kust.

  • © ap
Met windsnelheden tot 110 kilometer per uur is Katia nog sterk genoeg om bomen te ontwortelen. Er gelden waarschuwingen voor Schotland, Noord-Ierland en het noorden van Engeland. Daarnaast brengt de storm ook veel regen mee die voor overstromingen kan zorgen. In de Verenigde Staten was Katia goed voor golven die tot zeven meter hoog waren.

Stormen als Katia zijn niet abnormaal voor het Verenigd Koninkrijk. In deze tijd van het jaar wordt de regio wel vaker getroffen door het uiteinde van een tropische storm. (gb)