Wednesday, December 5, 2012

Diamanten planeet ontdekt


Een Frans-Amerikaans team astronomen heeft een nieuwe, uiterst warme planeet ontdekt die voor een groot deel uit diamant bestaat. De planeet draait rond een ster die met het blote oog waarneembaar is.
‘De oppervlakte van de planeet is vermoedelijk eerder bedekt met grafiet en diamant dan wat water en grafiet’, zei Nikku Madhusudhan van de Universiteit van Yale.
De rotsachtige planeet kreeg de naam 55 Cancri-e, heeft een diameter die bijna even groot is als die van de aarde (12.747 km) en is te bereiken op 40 lichtjaar van de Aarde in het sterrenbeeld Kreeft. De planeet draait wel iets sneller rond haar ‘zon’: zij doet het hele traject op 18 uur. De massa is er achtmaal zwaarder dan op de Blauwe Planeet. Het is er ook behoorlijk warmer dan bij ons: 2.148 graden Celsius.
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121011_00330779

Menno Konings

Tuesday, December 4, 2012

Zondag tot 38 graden in Limburg

Zondag tot 38 graden in Limburg

18/08 Limburg Met de aanvoer van tropische lucht bereikt het kwik dit weekend tropische waarden. Vandaag werd reeds 35.7 graden gemeten in Kleine Brogel. Morgen, zondag, zou wel eens de warmste dag van deze zomer kunnen worden met mogelijk 37 graden. Een enkel weermodel maakt zelfs gewag van 38 graden.
Breken we zondag hitterecord in uw tuin? (oproep)
We tikken dan ook meteen af voor de tweede hittegolf in onze provincie van deze zomer. Om van een hittegolf te kunnen spreken moeten we minstens 5 dagen op rij temperaturen bereiken van 25 graden of meer, waarbij er minstens 3 dagen 30 graden of meer gemeten worden.
Het tropische weer heeft ook zijn nadelen. Vooral voor kleine kinderen en oudere mensen is veel water drinken van belang omdat deze groep vlug uitdrogingsverschijnselen kan vertonen. Bovendien is de zon nog steeds sterk met een vrij hoge UV-index (waarde 6), waarbij de huid gemakkelijk kan verbranden. Smeren is de boodschap ofwel de schaduw opzoeken. Positief nieuws komt dan van de ozon waarde en het fijn stof, dat deze keer erg goed blijkt mee te vallen.
Gezien veel Limburgers ook op Pukkelpop vertoeven is het toch wel de boodschap om veel te drinken (water uiteraard), geregeld zonnebrandolie te gebruiken en proberen om niet de hele tijd aan de zon blootgesteld te zijn. Het spreekt voor zich dat dit weer een goed excuus is om zware inspanningen te vermijden.
Laten we het echter vooral positief bekijken en genieten van het zomerweer met een koel drankje op het terras of aan het zwembad. Vanaf woensdag wordt het immers minder warm en worden geen tropische temperaturen meer bereikt.

http://www.hbvl.be/limburg/zondag-tot-38-graden-in-limburg.aspx


Het gaat over dat er de komende dagen de 2de hittegolf eraan komt. Ze verwachten dat het 19-09 het rond de 38 graden word. Dit zijn allemaal tropische tempraturen daarom dat ze je aanraden om niet te lang in de zo te liggen omdat er een vrij hoge UV-index is (waarde 6).

Brand op olieplatform al geblust


Brand op olieplatform al geblust.
Tijdens een onderhoudswerk gebeurde er een ongeluk in de Golf van Mexico. Er was een brand in een olie- en gas platform maar de brand werd wel al geblust. Er zijn ook doden en gewonden. Er waren ongeveer 26 mensen op het platform.
Brand op olieplatform al geblust


16/11  De brand op het olie-en gasplatform in de Golf van Mexico is vrijdag al geblust, zo hebben Amerikaanse networks op gezag van de kustwacht of de uitbater citerend.
CNN en Fox News zeggen dat het geen boorplatform zoals Deep Horizon, maar een productieplatform is. CNN gewaagde net als andere televisiestations niet (meer) over doden. CNN, ABC en NBC spraken over twee vermisten en elf mensen die naar het ziekenhuis zijn overgebracht. Vier zijn er erg aan toe.
Op gezag van kapitein Peter Gautier van de kustwacht meldden de networks dat er wellicht 26 mensen op het platform waren. Vier werden voor de ontploffing geëvacueerd, aldus Fox News.

Geen milieuramp
Nog luidens Gautier, aangehaald door de televisiestations, produceert het platform "niet actief" olie. Er zou geen enkele kans zijn op een grote milieuramp.
Het ongeluk is tijdens onderhoudswerk gebeurd, zo citeerde ABC het kabinet van de gouverneur van Lousiana en andere networks de zegsman van de kustwacht.


Kaart golf van Mexico:


Frann Ignoul

Geen historische ontdekking door Curiosity op Mars


Geen historische ontdekking door Curiosity op Mars
AMSTERDAM - NASA tempert de verwachtingen rond de persconferentie van maandag in San Francisco over de bevindingen van de Curiosity Rover op Mars.
http://media.nu.nl/m/m1nx3teap54z_sqr256.jpgFoto: ANP
Ruim een week geleden kwamen geruchten naar buiten dat een historische ontdekking was gedaan door het onderzoeksvoertuig. "Die gegevens gaan de geschiedenisboeken in. Het ziet er erg goed uit", zei hoofdonderzoeker John Grotzinger tegen de Amerikaanse publieke omroep NPR.
Op wereldschokkend nieuws hoeft echter niet gerekend te worden. "Geruchten en speculaties dat er een grote vondst is gedaan in het eerste stadium van de missie zijn niet correct", laat NASA in een verklaring weten.
"De persconferentie zal een update zijn over het eerste gebruik van het complete scala aan analyserende instrumenten waarmee het oppervlak van de planeet wordt onderzocht. Tot dusver is er geen bewijs van organismen op Mars aangetroffen."
Waterstroom
De Curiosity Rover is vier maanden geleden geland op Mars voor een tweejarige missie. Het voertuig onderzoekt in de Gale-krater of er ooit sprake van leven is geweest. Tot nu toe was de grootste vondst de restanten van een mogelijke waterstroom.
De missie overtreft alle verwachtingen van NASA, nu alle instrumenten goed blijken te werken. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie verwacht nog steeds dat er grote wetenschappelijke ontdekkingen in het verschiet liggen.
Waar?
Het speelt zich af op Mars.
http://www.bis.gov.uk/assets/ukspaceagency/images/our-solar-system/mars.jpg?w=380&h=288&as=1

Korte samenvatting:

Een week gelden zou er op mars een historische ontdekking zijn gedaan door de NASA. Helaas is er niks ontdekt, ze zijn alleen op zoek naar grondstoffen en hoe groot Mars echt is. De Curiosity is voor een 2 jaar durende missie weer op mars geplaatst om water te kunnen ontdekken aangezien er een waterstroom ooit is gevonden.

Verwijzing:
http://www.nu.nl/buitenland/2970770/geen-historische-ontdekking-curiosity-mars.html

 Rick Hansen

Kolonisatie Mars


Dit artikel gaat erover dat elon musk (werd steenrijk met paypal en medestichter van SpaceX )
Een wens heeft om mars te bevolken en hij heeft uitgesproken dat over 20 jaar er zo’N 80 000 personen wonen op Mars

Zo zou de landing op Mars er uitzien. © SpaceX.
Elon Musk, die steenrijk werd met PayPal en medestichter is van ruimtevaartbedrijf SpaceX, geeft blijk van een niet aflatende ambitie. Hij heeft zijn wens uitgesproken om Mars te koloniseren. Binnen twintig jaar zouden er op de rode planeet 80.000 mensen, voornamelijk wetenschappers, moeten wonen. En die man kennende, is werkelijk niets onmogelijk.

De miljardair ontvouwde in Londen tijdens een meeting van de Royal Aeronautical Society zijn toekomstvisie met betrekking tot Mars. Een tiental pioniers zou naar daar vliegen met behulp van een herbruikbaar ruimteschip. De kolonie moet daarna tot een bloeiende stad van zo'n 80.000 mensen uitgroeien. De nieuwe nederzetting zal totaal zelfvoorzienend zijn.

Musk staafde zijn naar eigen zeggen "moeilijke", maar "haalbare" plannen met cijfermateriaal. De eerste mensenvloot wordt naar daar gevlogen aan een kostprijs van 385.000 euro per kop. "De ticketprijs moet voldoende laag gehouden worden zodat veertigers uit ontwikkelde landen aan het nodige geld kunnen geraken," verklaarde de zakenman. In totaal zou het project 28 miljard euro kosten.

Locatie : De afstand tussen de Aarde en Mars varieert van 60 miljoen tot 380 miljoen kilometer, afhankelijk van de positie van de twee planeten ten opzichte van de zon.


Gert Laveaux


Thursday, November 29, 2012

Astronomen ontdekken grootste zwarte gat ooit

Astronomen ontdekken grootste zwarte gat ooit

28/11/12, 20u54  − Bron: anp
© Photonews.
Een groep astronomen zegt het grootste zwarte gat ooit te hebben ontdekt. Het gat heeft een massa die 17 miljoen keer groter is dan die van de zon, aldus de wetenschappers van de universiteit van Texas.

Het zwarte gat ligt in het hart van een melkwegstelsel op een afstand van 220 miljoen lichtjaren. Het gat is zo groot dat het ongeveer de massa heeft van een zevende van het melkwegstelsel waar het is ontdekt. "Het is een excentriek melkwegstelsel'', aldus een van de wetenschappers, Karl Gebhardt. "Het bestaat bijna alleen uit een zwart gat.''

In een zwart gat heerst een enorme zwaartekracht. Die is zo sterk dat zelfs licht er niet uitkomt.
 
Bron: De morgen.
 
Astronomen beweren een nieuw zwart gat te hebben ontdekt. Dit zwart gat ligt in het hart van een melkwegstelsel op een afstand van 220 miljoen lichtjaren. Dit zwart gat zou zo'n sterke zwaartekracht hebben dat het licht niet zou kunnen ontsnappen aan het zwarte gat. Dit zou het grootste zwarte gat zijn dat ooit is waargenomen door astronomen.
 
Bjorn Leurs

Herfst valt nu snel in op Saturnusmaan Titan

Tuesday, 27 November 2012
Nu we ons op het noordelijk halfrond opmaken voor de winter, beginnen ook op Saturnus' grootste maan Titan seizoensveranderingen snel merkbaar te worden. Een internationaal team van wetenschappers heeft de meest dramatische toename van concentraties  spoorgassen waargenomen sinds de Cassini-ruimtesonde in 2004 bij Saturnus is aangekomen. Deze veranderingen zijn waarschijnlijk gerelateerd aan de omkering van de verticale luchtstroming op Titan. De resultaten van het onderzoek - die kunnen leiden tot een beter begrip van planeetatmosferen - verschijnen morgen in Nature.
Titan kent net als de aarde seizoenen, omdat de omwentelingsas scheef ten opzichte van de zon staat. Hierdoor krijgt één pool een half jaar lang continu zonlicht, terwijl de andere pool in het donker blijft (ESA/AOES)
Titan kent net als de aarde seizoenen, omdat de omwentelingsas scheef ten opzichte van de zon staat. Hierdoor krijgt één pool een half jaar lang continu zonlicht, terwijl de andere pool in het donker blijft (ESA/AOES)
Titan heeft, net als de aarde, een dikke stikstofatmosfeer. Maar omdat de maan veel verder van de zon staat is het er een stuk kouder. Titan ondervindt ook seizoenen, omdat de omwentelingsas scheef ten opzichte van de zon staat. Hierdoor krijgt één pool een half jaar lang continu zonlicht, terwijl de andere pool in het donker blijft. Door haar langere baan rond de zon duurt een jaar op Titan 29,5 aardse jaren, zodat het tussen 1995 en 2009 donker was op Titans noordpool. Sindsdien is het de zuidpool die afkoelt en is het herfst op het zuidelijk halfrond. De verwachting was dat met deze seizoenswisseling ook de atmosfeer zou  veranderen.

"Titans donkere pool is vanaf de aarde nooit zichtbaar omdat de pool door de geometrie van de baan altijd van ons af staat. De ruimtesonde Cassini biedt ons daarom een unieke kans om seizoensveranderingen waar te nemen," aldus Nick Teanby van de Universiteit van Bristol, eerste auteur van het artikel. "Veranderingen bij de polen van Titan zijn helemaal interessant, omdat daar de veranderingen het grootst zijn."

Spoorgassen
De wetenschappers zagen met Cassini's Composite InfraRed Spectrometer een enorme toename van een aantal exotische spoorgassen boven de zuidpool, binnen een relatief korte tijd. Deze spoorgassen worden hoog in Titans atmosfeer gevormd, waar zonlicht en hoog-energetische deeltjes de belangrijkste gassen methaan en stikstof afbreken.

Co-auteur Remco de Kok, onderzoeker van SRON Netherlands Institute for Space Research: "We zaten te wachten op tekenen dat de spoorgassen zouden veranderen met het seizoen. Maar op zulke grote en snelle veranderingen hadden we niet gerekend: sommige gasconcentraties namen meer dan duizend keer toe binnen enkele maanden tijd. Het was ook verrassend dat dit gebeurde op een hoogte van meer dan 450 km, veel hoger dan oorspronkelijk gedacht."

De veranderingen in gasconcentraties zijn waarschijnlijk gerelateerd aan de omkering van de verticale luchtstroming op Titan. Vlak voor 2009 ging de lucht nog omhoog bij de zuidpool om vervolgens hoog in de atmosfeer richting het noorden te bewegen en weer omlaag te gaan bij de noordpool. Maar dat lijkt nu te veranderen.

Omkering luchtstroming
Teanby: "Titans midden atmosfeer bestaat uit de stratosfeer en de mesosfeer, 100-500 km hoog boven het oppervlak. Dit deel van de atmosfeer gaat veel sneller om Titan heen dan het oppervlak roteert. Horizontale windsnelheden kunnen oplopen tot 200m/s (720 km per uur). Verticale winden zijn veel trager- luttele millimeters per seconde - en zijn moeilijk te meten. We gebruikten Cassini-metingen van de temperatuur en chemische samenstelling om zo de subtiele verticale wind waar te nemen en de luchtstroming van pool tot pool aan het licht te brengen.
Voor het eerst hebben wij nu een omkering van deze stroming waargenomen rond het lentepunt van 2009. De resulterende verdeling van de gassen geeft aan dat deze luchtstroming veel hoger reikt dan gedacht, tot wel 600 km of zelfs hoger. We kunnen de atmosfeer niet tot op een hoogte van 600 km waarnemen, maar we hebben dit kunnen afleiden van het moment waarop de spoorgasconcentraties begonnen op te lopen.

Onze resultaten hebben belangrijke verbeterpunten opgeleverd voor atmosfeermodellen van Titan. Titan fungeert hier als een natuurlijk laboratorium voor hoe een rotsachtige planeet zich in het koude buitenste deel van het zonnestelsel gedraagt. Deze resultaten kunnen dus ook uiteindelijk leiden tot een completer begrip van processen in de atmosfeer van de aarde, van andere planeten in het zonnestelsel en van de vele exoplaneten (planeten bij een andere ster dan onze zon) die tegenwoordig worden gevonden."

Publicatie
Het onderzoeksteam bestaat uit Nicholas A. Teanby (University of Bristol), Patrick G. J. Irwin en Simon B. Calcutt (University of Oxford), Conor A. Nixon en F. Michael Flasar (NASA Goddard Space Flight Center), Remco de Kok (SRON Netherlands Institute for Space Research), Sandrine Vinatier en Athena Coustenis (CNRS), Elliot Sefton-Nash (University of California, University of Bristol). Het artikel met de resultaten van het onderzoek verschijnt in Nature onder de titel Active upper-atmosphere chemistry and dynamics from polar circulation reversal on Titan.

Wednesday, November 28, 2012

Google maakt sateliet foto's van ravage Sandy


Google maakt satellietfoto's van ravage Sandy

AMSTERDAM - Google heeft satellietbeelden online gezet van de kust van de Verenigde Staten nadat orkaan Sandy daar aan land gekomen is.

Google
Via een speciale kaart kunnen de beelden bekeken worden. Door aan de rechterkant een schuifje heen en weer te halen is ook te zien hoe het gebied er voor de komst van Sandy uit zag.
Het gaat om slechts een klein gedeelte van de kuststrook tussen Atlantic City tot Cape May in de staat New Jersey.
Op de beelden is te zien dat het water opgetrokken is en delen van het strand verdwenen zijn. Ook zijn sommige huizen omringd door water, zijn parkeerterreinen opgelopen en lijken straten veranderd in sloten.
De financiële schade door Sandy loopt waarschijnlijk op tot zo'n 20 miljard dollar. Bovendien heeft de superstorm in de Verenigde Staten 72 mensen het leven gekost. Voordat Sandy de Amerikaanse kust bereikte, maakte de storm in het Caribisch gebied ook al zeker 69 slachtoffers.
Bron ; http://www.nu.nl/internet/2948106/google-maakt-satellietfotos-van-ravage-sandy.html
Matthew Smit

Evacuaties om natuurbranden Spanje


Evacuaties om natuurbranden Spanje

In de maand augustus dit jaar hadden ze in West Spanje, Portugal en de Canarische Eilanden veel last van natuurbranden. Omdat het dit jaar extreem warm en droog was, werd alles heel snel ontvlambaar. Mensen mochten geen tuinafval verbranden of barbecueën . Campings en wandelgebieden werden afgesloten en ontruimd. Mensen die te dicht bij gevaarlijke gebieden woonden zijn geëvacueerd. De hevige wind van tijd tot tijd hielp ook niet veel, de bosbranden verspreidden zich snel en ver. Nog nooit zijn er in de afgelopen tien jaar zo veel bosbranden binnen zo’n korte tijd achter elkaar of tegelijk uitgebroken. Duizenden hectares zijn volledig verwoest.
Evacuaties om natuurbranden Spanje
AMSTERDAM/MADRID - Honderden mensen in het westen van Spanje en op de Canarische Eilanden zijn zondag geëvacueerd vanwege hevige natuurbranden.
Natuurbranden Spanje
De branden worden aangewakkerd door de hoge temperaturen en de harde wind. Dat hebben de Spaanse autoriteiten zondag gezegd.
Ongeveer driehonderd vakantiegangers moesten worden geëvacueerd van een camping in de dichtbeboste heuvels bij Sierra de Gata, vlakbij de grens met Portugal, aldus minister van binnenlandse zaken German Lopez Iglesisas van de regio Extremadura.
Op de Canarische eilanden La Gomera en La Palma woedden hevige branden. Ook daar moesten honderden mensen worden geëvacueerd, aldus Javier Gonzalez Ortiz van de veiligheidsdiensten.
Op haar website schreef de regering van de Canarische Eilanden dat een grote brand het gebied rondom Villa de Mazo op La Palma bedreigt. Zeventig mensen moesten door het Rode Kruis worden gered en bijna duizend hectare natuur is in vlammen opgegaan.

Communicatie
Volgens een bewoner van het eiland La Gomera hebben de inwoners van vijf dorpen hun huis moeten verlaten. Op het eiland ligt tevens het nationale park Garajonay. Volgens ooggetuigen grijpt het vuur om zich heen in het park. "Het probleem is dat het gebied precies het gebied is waar de telecommunicatieantennes staan", aldus een inwoner. "Als de vlammen de antennes bereiken, dan zitten we zonder communicatiemogelijkheden."
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5d/Kaart_Spanje.pngDe oorzaak van de natuurbranden is niet bekend, maar de hoge temperaturen van de afgelopen dagen hebben geleid tot droogte in heel Spanje, zelfs op het normaal gesproken groene eiland La Palma.
Door: Novum






Astronomen kijken recordver terug in de tijd


Astronomen kijken recordver terug in de tijd
ARTIKEL | 15 NOVEMBER, 2012 - 11:13 | DOOR ANP

Een internationaal team van astronomen heeft een nieuw record gevestigd, door licht waar te nemen dat ruim 13,3 miljard jaar oud is. Dat maakte het Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) donderdag bekend.
Het licht komt van een sterrenstelsel en is uitgestraald 420 miljoen jaar na de oerknal. Het vorige record was van 450 miljoen jaar na de oerknal. ,,Hoewel men verwacht eens in de zoveel tijd een extreem ver weg gelegen sterrenstelsel te vinden door de enorme kracht van zwaartekrachtlenzen, overtreft deze ontdekking al onze verwachtingen'', aldus astronoom Rychard Bouwens van de Universiteit Leiden. De Nederlandse astronoom Arjen van de Wel (Max Planck Instituut voor Astronomie, Heidelberg, Duitsland) behoort ook tot het onderzoeksteam.
Over de auteur
Nederlands persbureau






Samenvatting: Een onderzoeks team heeft vorige week een record bereikt door 13.3Miljard jaar terug in de tijd te kijken. Ze hadden nooit verwacht dat ze nu al zo ver terug in de tijd konden kijken.Het licht komt van een sterrenstelsel, men verwacht dat ze ooit nog eens een extreem ver weggelegen sterrenstelsel gaan vinden.

Mitchel Weekers 

Overstromingen Italië


In de maand November  teisteren overstromingen Italië. Dit bracht grote schade met zich mee zoals de brug over de rivier Albegna die het begaf. Naast de schade zijn er ook slechtoffers, doden en vermisten. Dit bracht niet alleen natuurlijk geweld met zich mee maar emotioneel ook. Veel inwoners zijn hun huis kwijt, herinneringen, …
Vandaag hebben er opnieuw overstromingen plaatsgevonden in Italië. Meer bepaald weer in de regio Toscane en nu ook in Ligurië. Bij deze overstroming zijn er 4 doden gevallen. In Carrara  en Ortonovo bij La Spezia zijn in de nacht van dinsdag op woensdag vele huizen ontruimd wegens de overstromingen en het gevaar op aardverschuivingen.


Hieronder vindt u nog een klein fragment met de situatie in Italië.
http://nos.nl/video/439536-zware-overstromingen-treffen-italie.html

Overstromingen in Italië eisen vier doden



 

Overstromingen hebben na zware regenval grote delen van Toscane en Umbrië onder water gezet en honderden mensen gedwongen hun huizen te verlaten. In Toscane vielen al vier doden, meldden de lokale autoriteiten.

Vanochtend werden drie slachtoffers gevonden in hun wagen. De wagen viel gisteravond van een brug die instortte in het zuiden van Toscane. Bij Capalbio, ook in het zuiden van Toscane, is een 73-jarige landbouwer verdronken in zijn voertuig die overspoeld werd door de watermassa. In Albinia waren dinsdag nog drie mensen vermist, een vrouw werd levensgevaarlijk gewond toen ze meegesleept werd door de modderstroom. Talloze mensen zochten toevlucht op de daken van hun huizen. Het ergste van de overstroming wordt in Grosseto en in Rome verwacht, waar de waterstand van de Tiber voortdurend in de gaten wordt gehouden. Het onweer, dat tijdens het weekeinde aanvankelijk heel Noord-Italië getroffen heeft, zorgde gisteren voor verkeerschaos. Enkele wegen en spoorverbindingen tussen Noord- en Zuid-Italië moesten tijdelijk onderbroken worden. Een brug over de rivier Albegna hield de druk van het water niet en brak. De regio Toscane zette soldaten in om bij de opruimingen te helpen. (DLA)

Detrez Yasmine

 

Meteoriet raakt vakantiehuis in Oslo


1 Inhoud

In Noorwegen is een meteoriet neergekomen op een vakantiehuisje in Oslo. De steen is een halve kilo zwaar en sloeg een gat in het dak van het huisje. Daarna kwam het in de tuin van het huisje terecht.
De eigenares van het huisje dacht eerst dat vandalen het dak hadden beschadigd. Later zag ze het gesteente liggen. Het was in tweeën gebroken en zag er speciaal uit. Daarom haalde ze er een expert bij.
Het is niet bekend wanneer de meteoriet precies is neergekomen. Dat komt omdat het vakantiehuisje in de winter niet gebruikt wordt. Er was wel een melding van een lichtflits boven de stad op 1 maart.
Volgens de expert valt normaal geen meteoriet in een bewoond gebied, omdat het verbrandt in de dampkring als vallende ster.


2 Bron


3 Situering


Zonsverduistering in Australië

Inleiding: Een zonsverduistering is een astronomisch fenomeen, waarbij overdag het licht van de zon de waarnemer niet bereikt, omdat een planeet of de maan in de weg van het licht staat. Dit komt eens in de zoveel jaren voor. Dit jaar was het in Australië. Er kwamen mensen van over de hele wereld naartoe om dit "spektakel" mee te maken.







Zonsverduistering in Australië



In Australië zijn tienduizenden mensen getuige geweest van een volledige zonsverduistering.
De meeste mensen verzamelden zich in Cairns, in het noorden van Queensland. Daar zagen ze even voor 06.00 uur lokale tijd (21.00 uur Nederlandse tijd) de maan voor de zon langs kruisen.

"Alsof mijn leven was veranderd"

"Het was het mooiste dat ik ooit heb gezien", zei een van de toeschouwers. "Het was alsof ik wakker werd en mijn leven ineens was veranderd."
De laatste keer dat er in Australië een volledige zonsverduistering te zien was, was 10 jaar geleden in Ceduna, in het zuiden van het continent.







http://nos.nl/artikel/440294-zonsverduistering-in-australie.html



Honderd miljoen jaar eenzaamheid


Jens Vandebroek

Inleiding:
Het artikel gaat over dat Europese astronomen een planeet hebben gevonden die niet rond een ster draait zoals de aarde. Deze planeet  zwerft in haar eentje door de melkweg. De wetenschappers hadden wel al een theorie over zogenaamde zwerfplaneten, maar ze hadden nog geen bewijs. Deze zwerfplaneet kan het bewijs zijn op die theorie.

Honderd miljoen jaar eenzaamheid

Europese astronomen ontdekken vermoedelijke ‘zwerfplaneet’


Fantasietekening van de zwerfplaneet. Zo zou ze er kunnen uitzien als iemand er een gigantische blauwe lamp op zou richten.

BRUSSEL - Europese astronomen denken dat ze een planeet hebben waargenomen die niet rond een ster draait, maar in haar eentje door de melkweg zwerft. Het is de beste waarneming tot dusver van zo’n kandidaat-zwerfplaneet. Haar massa wordt op vier tot zeven keer die van Jupiter geschat.

Ooit hadden de auteurs van handboeken het gemakkelijk. Een planeet was een groot hemellichaam dat rond een ster draaide, zoals de aarde rond de zon.

Maar toen bedachten astronomen dat een planeet wel eens van haar ster kon worden weggeslingerd, door de zwaartekracht van ándere planeten. Zo’n uit het nest gestoten planeet zou natuurlijk nog steeds een planeet zijn, maar dan eentje die zelfstandig een weg door de ruimte zocht in plaats van veilig bij een ster te blijven.
Lange tijd bleef het bestaan van dergelijke ‘zwerfplaneten’ theorie, al vermoedden astronomen dat er wel eens heel erg veel van konden bestaan. Maar nu denken Europese astronomen dat ze een uitstekende kandidaat hebben waargenomen.

Het hemellichaam, dat voorlopig weinig meer is dan een klein stipje op een foto, kreeg van zijn trotse ontdekkers de naam CFBDSIR J214947.2-040308.9 mee, voor het gemak afgekort tot CFBDSIR2149.

De astronomen ontdekten de vermoedelijke zwerfplaneet met de Canada-France-Hawaii Telescope in Hawaï, en ze bestudeerden ze vervolgens in detail met de Europese Very Large Telescope op een bergtop in Chili. Het team, onder leiding van de Franse astronoom Philippe Delorme, doet verslag van de ontdekking in het vakblad Astronomy & Astrophysics .

CFBDSIR2149 bevindt zich op zo’n honderd lichtjaar van ons (een lichtjaar is een kleine tienduizend miljard kilometer) en maakt waarschijnlijk deel uit van een ‘familie’ van samen bewegende sterren, de AB Doradus-groep.

Het is het lidmaatschap van die groep dat de astronomen heeft toegelaten veel meer over CFBDSIR2149 te weten te komen dan over andere al waargenomen kandidaat-zwerfplaneten. En dat maakt van CFBDSIR2149 volgens zijn ontdekkers de interessantste en de meest geloofwaardige kandidaat-zwerfplaneet tot dusver.

Bruine dwerg

Het is erg moeilijk om het verschil te zien tussen een eenzame zwerfplaneet en een eenzaam klein en koel sterretje, een zogeheten bruine dwerg. Beide zien eruit als kleine, zwakke lichtpuntjes aan de hemel die vooral infrarode straling afgeven. Ze zijn niet heet genoeg om veel zichtbaar licht uit te stralen. Doordat CFBDSIR2149 deel uitmaakt van de AB Doradus-groep weten de astronomen dat het naar astronomische normen een jong object betreft.

De groep zelf is naar schatting tussen 50 en 120 miljoen jaar oud. Een kleine ster van die leeftijd zou veel helderder stralen doordat ze nog heet zou zijn van haar vorming. Dat geeft de onderzoekers vertrouwen dat het waarschijnlijk om een planeet gaat.

De planeet is waarschijnlijk een ‘gasreus’, een grote planeet met een omvangrijke atmosfeer, zoals Jupiter in ons eigen zonnestelsel. De astronomen schatten haar massa op vier tot zeven keer die van Jupiter.

Hoewel de planeet zich niet in de nabijheid van een ster bevindt, is het er toch warm: zo’n 430 graden Celsius. Die warmte is van de planeet zelf afkomstig, niet van een ster.

De meeste andere kandidaat-zwerfplaneten die al zijn waargenomen, werden ontdekt doordat ze toevallig kortstondig vóór een verderaf gelegen ster schoven, gezien vanop aarde. Een dergelijk object kan veel minder in detail bestudeerd worden dan een kandidaat-planeet die zelf op de foto staat, zoals CFBDSIR2149. Daarnaast staat CFBDSIR2149 het dichtst bij de aarde van alle kandidaat-zwerfplaneten.

Delorme benadrukt dat nog niet echt bewezen is dat het object een echte zwerfplaneet is. Verder onderzoek zal uitsluitsel moeten brengen. Philippe Delorme: ‘Als dit kleine object een planeet is die is weggeslingerd uit het planetenstelsel waar ze geboren is, dan roept dat het beeld op van verweesde planeten, ronddrijvend in de leegte van het heelal.’
 

Quasar stoot recordhoeveelheid materie uit

In het noorden van Chili hebben astronomen met behulp van de Very Large Telescope een quasar ontdekt die een materie heeft uitgestoten. De materie werd met een kracht uitgestoten die vijf keer groter is dan wat ooit werd waargenomen. De extreem heldere kern van een sterrenstelsel dat energie ontleent aan een superzwaar zwart gat noemt men een quasar. Zwarte gaten staan bekend als
materie-verslinders, maar de quasars blazen het meeste deel van de aangetrokken materie met hoge snelheid de omgeving in.



 

Quasar stoot recordhoeveelheid materie uit


AMSTERDAM - Astronomen hebben met behulp van de Very Large Telescope in het noorden van Chili een quasar ontdekt die materie uitstoot met een kracht die zeker vijf keer groter is dan wat ooit is waargenomen.

Een quasar is de extreem heldere kern van een sterrenstelsel dat zijn energie ontleent aan een superzwaar zwart gat.Hoewel zwarte gaten vooral bekendstaan als materie-verslinders, blazen de meeste quasars een deel van de aangetrokken materie met hoge snelheid hun omgeving in.

Tot nu toe was echter bij geen enkele quasar een materiestroom waargenomen die zo sterk was als door theoretici voor mogelijk werd gehouden. Waarnemingen van quasar SDSS J1106+1939 hebben daar verandering in gebracht.

Overtroffen

Deze produceert een materiestroom waarbij energie wordt afgevoerd in een tempo dat de energieproductie van onze zon met een factor twee miljoen overtreft. Dat komt ongeveer overeen met honderd keer de totale energieproductie van het complete Melkwegstelsel.

De materiestroom strekt zich uit tot op ongeveer duizend lichtjaar van het superzware zwarte gat in het hart van SDSS J1106+1939. Jaarlijks stroomt er ongeveer vierhonderd zonsmassa’s aan materie van de quasar weg, met een snelheid van 8000 kilometer per seconde.

http://www.nu.nl/wetenschap/2969066/quasar-stoot-recordhoeveelheid-materie.html