Wednesday, October 31, 2012

Meer dan 84 miljoen sterren in hart van Melkweg


Meer dan 84 miljoen sterren
in hart van Melkweg


Uit onderzoek blijkt dat alleen in het hart van onze Melkweg al meer dan 84 miljoen sterren zich bevinden. Dat is tien keer meer dan eerder in kaart werd gebracht. Dat blijkt uit onderzoek van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht.


Astronomen zijn 5 jaar bezig geweest om het gebied in kaart te brengen.

Melkweg

Onze Melkweg bestaat uit het centrum, dat de sterrenkundigen hebben onderzocht. Het centrum heeft vijf armen die er als een spiraal omheen draaien. Aan die armen zitten ook sterren.
In een van die armen staan de zon en de aarde. Hoeveel sterren er in de armen zijn, is niet bekend.



Miljarden sterrenstelsels

In het complete heelal zijn honderden miljarden sterrestelsels als de Melkweg. Elk stelsel heeft waarschijnlijk tientallen miljoenen sterren. Vermoedelijk hebben vrijwel al die sterren een of meer planeten.

Tuesday, October 23, 2012


Nasa ontdekt miljoenen zwarte gaten


nasa ontdekt miljoenen zwarte gaten

29/08 WETENSCHAP

de NASA heeft meegedeeld dat de amerikaanse ruimtetelescoop wise heeft 2,5 miljoen zwarte gaten ontdekt. Daarbovenop ontdekte het ruimte-observatorium een nieuwe klasse van sterrenstelsels.

 De Amerikaanse ruimtetelescoop Wise heeft miljoenen tot nu toe onbekende zwarte gaten in de kosmos gevonden, zo heeft de NASA woensdag meegedeeld. 
In totaal repertorieerden de wetenschappers 2,5 miljoen actieve en extreem massarijke zwarte gaten, tot afstanden van meer dan tien miljard lichtjaar. Ongeveer twee derde van deze objecten zijn tevoren nooit waargenomen omdat stof hun zichtbaar licht blokkeert.
Daarbovenop ontdekte het ruimte-observatorium een nieuwe klasse van sterrenstelsels die tot de helderste ooit gevonden objecten in het heelal behoren. Het gaat om zowat 1.000 zogenaamde "hot DOG's" die tot duizend keren helderder oplichten dan onze Melkweg. Ze zitten echter verhuld in zo'n dichte stof dat zij in het zichtbare licht niet te zien zijn.
Gezien de Wise in het infrarood werkt, lukte het ze op te sporen in het verhitte stof. Volgens de NASA gaat het vermoedelijk om een zeldzame ontwikkelingsfase van sterrenstelsels in het jonge universum. Ook deze versluierde sterrenstelsels bevatten in hun kern een zwart gat. Het zou kunnen dat dit nog voor het leeuwendeel van de in het stelsel aanwezige sterren is gevormd. "Eieren waren aldus voor de kuikens", zegt Peter Eiesenhardt van één van de onderzoeksteams.
De in 2009 gelanceerde Wise heeft op twee jaar tijd de hele nachthemel twee keer in het infrarood in kaart gebracht.



                                              Kaart: kosmos, heelal 

Tuesday, October 16, 2012

Weerman zet na 25 jaar zijn blunder recht

Weerman zet na 25 jaar zijn blunder recht

De Redactie
YouTube - BBC
di 16/10/2012 - 12:12 Op 16 oktober 1987 werd een deel van Engeland en Frankrijk getroffen door een enorme storm. Voor de Britten ging het om het zwaarste onweer sinds de "Great Storm" van 1703. Weerman Michael Fish, die de storm tijdens het weerbericht onvoldoende zag aankomen, komt na 25 jaar met een correctie op de proppen.
"Eerder vandaag was er een vrouw die de BBC had gebeld om te zeggen dat er een grote orkaan onderweg was. Wel, aan al wie aan het kijken is kan ik zeggen dat dit niét het geval is." Met deze woorden maakte weerman Fish zich wereldwijd onsterfelijk, want enkele uren na het weerbericht werden de Britten getroffen door de zwaarste storm in 284 jaar. Het natuurgeweld, dat aan 18 Britten het leven kostte - haalde een maximale windsnelheid van 216 kilometer per uur. De windsnelheid van een orkaan, met andere woorden.
"En toch had er die dag niemand de BBC gebeld", blijft Fish na 25 jaar volhouden. "Wat ik op het scherm zei, was een pure leugen. Een collega van me had enkele uren voor het weerbericht met zijn moeder gebeld", doet Fish zijn verhaal.
"Ze was bezorgd om de komst van orkanen, maar haar zoon stelde haar gerust. En toen dacht ik: dit ga ik als intro gebruiken in het weerbericht", zegt Michael Fish tegen de BBC. "Het is zelfs zo dat er nog steeds mensen opdagen die beweren dat zij mij destijds gebeld hebben om het over die orkaan te hebben?"
Het Britse meteorologisch instituut kreeg na het hevige onweer een storm van kritiek over zich heen, maar volgens Fish waren de computers in die tijd niet krachtig genoeg om het gevaar te voorspellen. "Ik denk dat het vandaag nog steeds mogelijk is dat zoiets gebeurt", zegt de weerman.
De legendarische beelden van zijn beruchte weerpraatje zijn de wereld rondgegaan en hij zit een beetje verveeld met die voortdurende confrontatie. "Ik heb het zelfs geschopt tot een item in de openingsshow van de Olympische Spelen in Londen", zucht Fish. "Had ik maar de kans om al de kopieën die bestaan, mee te nemen in mijn graf. En zeggen dat ik niets verdien met die beelden."
Maar de intussen 68 jaar oude weerman heeft de kans gekregen om "zijn" fout van 1987 te recht te zetten. In een reclamefilmpje voor een visrestaurant in Brixton Village maakt Fish een parodie op zijn bekendste weerpraatje. "Iemand heeft me gebeld om te zeggen dat er een orkaan in aantocht is. Wel, dat klopt", klinkt het. "Het wordt een zware nacht en ik raad iedereen aan om binnen te blijven." Tot slot bedankt hij de vrouw die gebeld heeft en verlaat hij het scherm, mompelend, "dat dit gênant had kunnen zijn."


Monday, October 15, 2012

NASA-wetenschappers vinden krater die lijkt op Koekiemonster - stand der dingen - De Morgen

NASA-wetenschappers vinden krater die lijkt op Koekiemonster - stand der dingen - De Morgen


NASA-wetenschappers vinden krater die lijkt op Koekiemonster

Door: Redactie − 15/10/12, 14u38  − Bron: Volkskrant.nl
© NASA.
NASA's ruimtesonde Messenger heeft op de planeet Mercurius een krater gespot die volgens wetenschappers lijkt op het hoofd van Koekiemonster uit 'Sesamstraat'.
  • © http://images.pictureshunt.com.
De wetenschappers die meewerken aan het Discovery-programma, waar de Messenger onderdeel van is, plaatsten vervolgens de foto op Flickr, met de titel 'Anyone else think this looks like the Cookie Monster?' Dat meldt de websiteSpace.com. De Messenger is bezig aan de tweede vlucht naar Mercurius, die sinds maart 2011 in een baan rond de planeet draait.

De krater op de planeet is een gigantische cirkel en ontstaan toen lang geleden een ruimterots op Mercurius insloeg. De twee kleinere kraters vormen twee puntjes op de bovenste rand en werden gevormd door asteroïden die tegen de planeet knalden.

"De superpositie (het bij elkaar voegen van twee of meer gelijksoortige natuurkundige grootheden, red.) van jongere kraters op oudere kraters kan resulteren in landvormen die meer op voor de mens vertrouwde vormen lijken", schrijven de wetenschappers. "Met de wet van de superpositie krijgen we meer inzicht op de geologische geschiedenis van verschillende gebieden van het oppervlak van Mercurius."

In juni dit jaar maakte de Messenger een foto van een trio kraters dat leek op Mickey Mouse.

Sunday, October 14, 2012

Poollicht mogelijk zichtaar in België


Poollicht komende nacht mogelijk ook bij ons zichtbaar


Inleiding:

Binnenkort krijgen ook wij misschien eens het poollicht te zien. Volgens de gespecialiseerde website spaceweatherlive hebben wij zo een 73% kans om een van deze nachten het poollicht te aanschouwen. Dit zou te maken hebben met de aankomst van een CME.

 

08/10 Er is komende nacht in onze contreien 73 procent kans op poollicht, zo heeft de gespecialiseerde website spaceweatherlive maandag gemeld. Dat er mogelijk poollicht te zien zal zijn, heeft te maken met de aankomst van een CME ("Coronal Mass Ejection") van de zon, of een stroom van geladen deeltjes die door onze ster is uitgespuwd, naar ons toe.
Het elektromagnetisch veld rondom onze planeet zorgt er dan voor dat de deeltjesstroom in de omgeving van de aarde wordt afgebogen en in de buurt van de polen met verhoogde snelheid de atmosfeer binnenkomt. Die zeer energierijke deeltjes botsen dan met atomen in onze dampkring, waarbij die energie weer vrijkomt en via het kleurrijke noorder- of zuiderlicht wordt uitgestraald.
Overigens is de activiteit op de zon nog toegenomen vanwege een nieuwe zware uitbarsting maandag. Die is van de klasse M2,34 aldus de site.

Bron: http://www.hbvl.be/nieuws/wetenschap/aid1255940/poollicht-komende-nacht-mogelijk-ook-bij-ons-zichtbaar.aspx