Wednesday, October 30, 2013

24 doden na doortocht tropische storm in Japan


24 doden na doortocht tropische storm in Japan

wat is er gebeurd?

een tyfoon heeft het japanse eiland oshima getroffen.
de tyfoon heeft gelukkig geen ander steden getroffen.er zijn al 24 doden geteld. reddingswerkers zijn bezig overlevenden te zoeken in de puinhoop.

impact

er zijn 24 doden en 26 vermisten. men is volop bezig de vermisten te vinden. men is bang dat er een nieuwe tyfoon op komst is. tokio bleef gespaard.de gouverneur is op bezoek gegaan in oshima om de overlevenden zijn steun te betuigen.

bron: http://www.hln.be/hln/nl/2654/Extreme-Aarde/article/detail/1725289/2013/10/18/Minstens-24-doden-na-doortocht-tropische-storm-in-Japan.dhtml


Friday, October 25, 2013

500 doden bij aardbeving in Pakistan

Ligging:







  1.                      Op 27 september vond er een aardbeving plaats in Pakistan waarbij ongeveer 500 doden vielen. De aardbeving had een magnitude van 7,7.  Door die enorme schade moest de President maatregelen nemen dus werden de zwaar gewonden naar de provincie Baloechistan om ze daar te bevoorraden.  Dit wordt veroorzaakt door dat er teveel energie vrijkomt en de trillingen en schokkende bewegingen in de aardkorst.



2.                  De bevolking van Pakistan is al niet zo rijk maar door die aardbeving is de bovolking nog meer in de armoede terecht gekomen. De bevolking moest ook in veiligheid gebracht worden voor de bevolking om voor eten te zorgen voor zoveel mogelijk mensen.  Niet alle mensen konden geëvacueerd worden dus er bleven velen mensen achter en zullen moeten verder gaan met wat ze hebben.  De aardbevingen kunnen voorspelt worden: Bv. Voorschokken, langzame beweging langs breuklijnen, .........




http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130927_00763025









Filipijnen getroffen door zware aardbeving
15/10/2013 om 07:35 door dgs | Bron: AFP

Bij een krachtige aardbeving op de Filippijnen zijn dinsdag volgens een nieuwe balans minstens 32 mensen om het leven gekomen. De beving met een magnitude van 7,2 verwondde tientallen anderen. Dat hebben verantwoordelijken van het nationaal rampenagentschap bekendgemaakt.
De aardbeving deed zich voor om 8.12 uur lokale tijd, op 2 kilometer van de stad Bohol, 630 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Manila. Het gebied is een geliefde toeristische bestemming.
De eerste slachtoffers werden gemeld na de instorting van een gebouw in de stad Cebu, op 60 kilometer van het epicentrum. In Bohol stortte het dak van een hotel in. Daarbij kwam minstens één medewerker om het leven.
In het gebied liggen drie verschillende aardplaten en gebeuren wel vaker aardbevingen. In 1976 werd het land getroffen door een zware aardbeving in de Golf van Moro, in het zuiden van de eilandengroep, met een kracht van 7,6. Daarbij vielen 7.000 doden. Een zowat even sterke beving in 1990 in Luzon, in het noorden, kostte 2.400 mensenlevens.
De beving dinsdag werd gevoeld in de naburige provincies Cebu, Negros, Masbate, Leyte, Iloilo en tot in de zuidelijke regio Mindanao, aldus het seismologisch instituut.
http://quehoraesen.net/mapa/14.633/121.033
Wat is er gebeurt?
Er zijn mensen om het leven gekomen in de Filipijnen. Het werd getroffen door een zware aardbeving. Het gebied dat werd getroffen, is een toeristische bestemming. In het gebied liggen drie verschillende aardplaten. Dit past binnen aardrijkskunde, omdat een aardbeving met een natuurramp te maken heeft.
Impact
Er is een impact op de lokale bevolking. Want mensen verliezen elkaar en hun bezittingen. Aardbevingen komen hier vaker voor. Dus ze weten hoe ze erop moeten reageren. En ze weten wat ze moeten doen.
Bron

duidelijk verband tussen bosbranden in australië en klimaatsveranderingen


 
 

situering



De bosbranden zijn overal in Australië maar in Nieuw-Zuid-Wales hebben ze een noodtoestand uitgeroepen.

wat is er gebeurt

Door de hevige hitte en droogte dit jaar zijn de bosbranden in Australië dit jaar eerder gekomen dan verwacht.
Het is de ergste bosbrand van het land in 40 jaar. Men heeft daarom ook een noodtoestand uitgeroepen.

Er zijn ondertussen al meer dan honderden mensen geëvacueerd.
In Nieuw-Zuid-Wales zijn er meer dan zeventig afzonderlijke branden die aangewakkerd worden door de hevige wind, dit maakt ook dat de branden uitzonderlijk moeilijk te blussen zijn .De Australische autoriteiten hebben daarom 3.000 brandweerlieden ingezet waaronder ook vele vrijwilligers.

Dit past in de Aardrijkskunde bij de klimaatsveranderingen

Impact op de bevolking

Er zijn honderden mensen geëvacueerd, de rook is niet gezond voor de mens.
volgens politici en wetenschappers hebben we het echter zelf gezocht, want door de opwarming van de aarde en de klimaatsveranderingen zullen er steeds meer natuurrampen als deze plaats vinden.
We moeten vooral natuurvriendelijker leven anders zal het effect hebben op de volgende generaties.

Bron
www.dewereldmorgen.be

Bosbranden Australië: evacuatie bewoners

Wat is er gebeurt? Ten noorden en oosten van Syndey zijn er veel bosbranden. Om precies te zijn vinden deze branden plaats in de Blue Mountains. Hierdoor moest de bevolking die in de Blue Mountains woont worden geëvacueerd. Het gaat waarschijnlijk over een uit de hand gelopen legeroefening. Ik heb dit artikel gekozen omdat het over de opwarming van de aarde gaat
Wat is de impact hiervan? De bevolking heeft hier veel last van gehad, omdat ze allemaal geëvacueerd moesten worden. De branden kunnen moeilijk verminderd worden. Dit omdat er veel droogte is in het gebied door de opwarming van de aarde. Ook zijn de bosbranden een gevolg van te weinig bomen in het gebied. Je blijft dus in een soort cyclus.



 Het artikel:
Bron: theaustralian.com.au
Bron: theaustralian.com.au
De bosbranden in de Blue Mountains, ten noorden en oosten van Sydney zijn de grootste ooit in dit deel van Australië. De droogte in het gebied en de sterke wind zorgen ervoor dat het vuur niet goed onder controle te krijgen is. De bevolking van dorpjes en stadjes in de Blue Mountains wordt geëvacueerd. Rook hing boven Sydney.
nsw-bushfires
Bron: qz.com
De directe oorzaak van een van de bosbranden lijkt nu gevonden: een uit de hand gelopen oefening van het leger (zie artikel NRC), maar eerder waren ook al twee tieners gearresteerd die fikkie aan het stoken waren. En zoals de kaart laat zien: het zijn er nogal wat.
De droogte in New South Wales, maar ook in andere gebieden op de wereld, is een dieper liggende oorzaak van bosbranden. Klimaatverandering speelt een rol, maar daarbij zijn ook veel kip-ei-discussies te vinden: Was er eerst droogte en daardoor (makkelijker) bosbrand, of komt de droogte door het meer en meer verdwijnen van bossen (o.a. door bosbranden)?
Een discussie die in Australië overigens lastig te voeren is: een parlementslid ontkent dat de aarde warmer wordt en het onderzoeksbureau van de regering dat onderzoek deed naar klimaatverandering, is vorig jaar opgeheven.
Bosbranden zijn van alle tijden, laat een animatie van NASA zien. Lees verder voor links naar krantenartikelen met fotoseries van de branden in Australië, analyses van oorzaken en animaties over bosbranden en temperatuurveranderingen in de komende eeuw.


 http://www.geobronnen.com/bosbranden-australie-evacuatie-bewoners.html

Aardbeving op de Filipijnen

Op 15 oktober werden de eilandjes Bohol en Cebu op de Filipijnen getroffen door een aardbeving.
De beving had een kracht van 7,2. Gebouwen werden met de grond gelijk gemaakt, bruggen stortten in en wegen raakten beschadigd.
In diverse steden brak paniek uit toen de aarde begon te schudden. In een gymzaal in Cebu vonden vijf mensen de dood toen ze onder de voet werden gelopen. De Basilica Minore del Santo Niño in de stad Cebu, de oudste kerk in het land, verloor zijn klokketoren. De beving veroorzaakte geen tsunami.
_70480443_philippines_cebu_oct13
_70481300_019646053-1


Op 15 oktober heeft er een aardbeving plaats gevonden op de Filipijnen. Namelijk op de eilandjes  Bohol en Cebu. Met een kracht van 7,2 trilde de beving gebouwen met de grond gelijk, bruggen die instorte en wegen raakte beschadigt. Vijf mensen hebben de aardbeving niet overleefd ze kwamen door paniek om het leven

De impact op de mensen is groot want gebouwen, wegen en bruggen waren totaal vernield door de aardbeving. Er was heel veel paniek, door paniek zijn er mensen om het leven gekomen. De aardbeving kan moeilijk voorspeld en vermeden worden want dat is nou namelijk de natuur zoals de natuur is







Cycloon raast door India

India was voorbereid op superstorm

Op zondag 13 oktober teisterde cycloon Phailin de Oost-Indiase provincies Andhra Pradesh en Orissa. Het dodental is beperkt omwille van goede voorbereidingen. De cycloon laat wel een spoor van vernieling achter. Momenteel is het meest prangende probleem een tekort aan schoon water in de lagergelegen gebieden.















Op 7 oktober verklaarde het Indian Meteorological Department (IMD) dat er zich boven de Indische Oceaan een ernstige cycloon aan het vormen is. Er was discussie onder internationale meteorologen over de ernst van de storm. De Amerikaanse en Britse meteorologen voorspelden dat Phailin zich zou ontpoppen tot een supercycloon met windsnelheden tot 315 kilometer per uur. Dit bleek niet het geval. De windsnelheden van Phailin haalden gemiddeld 200 kilometer per uur. De storm verloor ook veel van haar kracht toen ze aan land kwam op zondag.
Achttien mensen zouden omgekomen zijn door de storm, voornamelijk door omgevallen bomen en ingestorte huizen. Dit is een miniem getal in vergelijking met voorbije natuurrampen in India. Deze zomer nog, in juni, eisten de overstromingen in Uttarakhand, een provincie in het noorden van India, 6000 doden. De Indiase regering kreeg toen veel kritiek omwille van haar trage reactie op de ramp.

India goed voorbereid

Ditmaal was India wel goed voorbereid. Op vier dagen tijd evacueerde de National Disaster Management Authority (NMDA) 367.234 mensen uit de laaggelegen gebieden in Orissa en 96.770 uit Andra Pradesh. Op zondag was de hulpverlening ter plekke met helikopters en boten. Ze zetten de onveilige wegen af en deelden satelliettelefoons uit. Het Indiase leger en de marine stonden klaar om in te grijpen indien nodig.

Schade en watertekort

De schade is toch enorm. Tienduizenden rieten huisjes zijn weggespoeld. Het Ganjan district blijkt het zwaarste getroffen, met ongeveer 240.000 beschadigde huizen. Er is ook veel schade aan vissersboten, talloze wegen zijn geblokkeerd door omgevallen bomen, de communicatielijnen zijn massaal onderbroken, en vele velden zijn overstroomd.
Hulpverleners spelen een essentiële rol in de naweeën van de storm. Red Cross India opende 75 evacuatiecentra voor de geëvacueerde bevolking. Samen met Oxfam India zorgen ze voor schoon water voor zoveel mogelijk geëvacueerden. Het water in de lagergeleden gebieden is namelijk vervuild door de hevige regenval en modderstromen.
Het is duidelijk dat er meer hulp zal nodig zijn. De Britse premier David Cameron liet weten dat Groot-Brittannië hierbij zal helpen. Het Britse Rode Kruis doneerde 50.000 pond aan noodhulp en lanceerde een hulpfonds. Ook Oxfam is bezig met een inzameling.

Rampen schering en inslag

Natuurrampen zijn schering en inslag in India. Ter illustratie: in de laatste eeuw was er in het land gemiddeld om de twee jaar een serieuze overstroming, om de drie jaar een droogte en om de tien een cycloon.

Samenvatting:

 Op 7 oktober ontdekte het Indian Meteorological Department dat er boven de indische oceaan zich een ernstige cycloon aant vormen was. Men voorspelde dat Phailin een supercycloon werd met windsnelheden van 315 km per uur. De storm verloor ook veel van haar kracht toen ze aan land kwam op zondag. India was deze keer wel goed voorbereid en heeft 367.234 mensen uit de laaggelegen gebieden in Orissa en 96.770 uit Andra Pradesh kunnen evacueren. Er zouden 18 mensen omgekomen door de storm,dit vooral door omgevalle bomen en ingestorte huizen.

Impact:
de impact van de cycloon is minder erg dan anders. dit komt doordat men het had voorspeld. ze hebben hierdoor nog veel mensen kunnen evacueren. Helaas zijn er nog steeds 18 mensen omgekomen en ongeveer 230.000 woningen gedeeltelijk of volledig ingestort. Het britse rode kruis doneerde zo'n 50.000 aan noodhulp en ze hebben ook al een hulpfonds opgestart ook oxfam is bezig met een verzameling.


Plaats:






















De storm teisterde de Oost-Indiase provincies Andhra Pradesh en Orissa.





Thursday, October 24, 2013

Colombia bouwt tunnel vlak bij vulkaan



In het centrale gebergte van Colombia is men een tunnel aan het bouwen vlak bij een vulkaan. De constructie wordt zeer belangrijk voor de buitenlandse handel, op voorwaarde dat de vulkaan niet uitbarst.
De La Línea-tunnel is een complexe constructie dwars door de Cordillera Central, met 2 hoofdtunnels, 8,8 en 8,6 kilometer lang, en 21 korte tunnels en 29 viaducten, samen 6,8 kilometer lang. De eerste hoofdtunnel moet in de lente van volgend jaar klaar zijn.

In het departement Tolima passeert de nieuwe autoweg op 6 kilometer van de vulkaan Machín. Die is de laatste tienduizend jaar zes of zeven keer uitgebarsten, de meest recente uitbarsting deed zich achthonderd jaar geleden voor.

Explosieve vulkanen
"De meeste explosieve vulkanen houden zich heel lang stil", zegt Marta Calvache, directeur van de Colombiaanse Geologische Dienst. De dienst zegt al sinds 1998 dat men bij de aanleg van wegen rekening moet houden met de vulkaan. Als de Machín uitbarst, "dan zal de tunnel geen autoweg meer hebben", zegt Calvache.

Meer dan honderd meetstations houden de vulkaan de klok rond in de gaten. In 2008 werd een permanente alarmfase geel afgekondigd. Dat is de lichtste alarmfase - nadien heb je nog oranje en rood. Het wijst op tekenen van verhoogde onrust.

Ook een kleine uitbarsting van Machín zal groter zijn die van vulkaan Ruiz, 45 kilometer verderop, die in 1985 het stadje Armero van de kaart veegde en 22.000 tot 28.000 mensen doodde. Bij een grote uitbarsting wordt het volledige centrum van het land geraakt, zegt Calvache.

Van strategisch belang
In de milieu-impactstudie voor de tunnel is geen sprake van de Machín als risicofactor, zegt Néstor Jaime Ocampo van milieuorganisatie Fundación Ecológica Cosmos.

Voor de regering is de tunnel van strategisch belang voor de handel tussen de belangrijkste grensstad met Venezuela, Cúcuta, in het noordoosten, en de enige Colombiaanse haven aan de Stille Oceaan, Buenaventura, in het westen.

De tunnel ligt op een as die door het centrum van het land, het rijkste deel, passeert, met onder meer hoofdstad Bogotá. "In het autowegennet is dit de ruggengraat van het land", zegt Luis Orlando Muñoz van de Colombiaanse Vereniging van Ingenieurs (SCI).

Door dit tunnelproject en door de economische activiteiten in de zone, onder meer de mijn van La Colosa, worden tienduizenden mensen naar een zone met vulkaangevaar gelokt, zegt Ocampo. "Als deze weg zelfs maar enkele maanden onderbroken zou worden, dan zou de buitenlandse handel van het land in elkaar storten."
Samenvatting door Thierry Dirkx:
In het centrale gebergte (De Cordillera) van Columbia zijn ze een tunnel aan het bouwen bij een vulkaan(de Machin) die al een paar keer is uitgebarsen, de tunnel wordt ongeveer 8.8 km lang, dit zou nuttig zijn voor de handel in Columbia. Als deze weg die er komt al een paar keer onderbroken wordt zou dit zeer slecht zijn voor de economie in Columbia.