Friday, February 21, 2014

De vulkaan Sinabung

situering: 

beschrijving: De vullkaan sinabung is uitgebarsten op 11 januari 2014. Hij was al eens uitgebarsten, maar deze keer was het een hoogtepunt. Een 14-tal mensen zijn omgekomen bij deze uitbarsting. 
impact: Ik geloof dat dit niet kan voorspeld worden, sommige vulkanen kunnen ze voorspellen maar ik vind niet dat ze zich daar op moeten baseren. De natuur zit raar in elkaar en er is geen regeltje voor elk ding dat beweegt. Het kan altijd eens zijn dat het onverwachts toch gebeurd. Het enige wat ze altijd moeten doen is de mensen zo snel mogelijk evacuëren.


eigen woorden: De Indonesische vulkaan Sinabung is geheel onverwachts toch weer uitgebarsten na een periode van rust. Begin November had deze vulkaan een aantal spectaculaire uitbarstingen. De Indonesische overheid heeft toen ruim 5000 inwoners van het gebied rondom de vulkaan geëvacueerd en een gevaarzone ingesteld van 5 kilometer. De autoriteiten hadden juist deze week geëvacueerde bewoners van dorpen op meer dan 5 kilometer afstand van de vulkaan toestemming gegeven naar huis terug te keren. Zeker veertien mensen zijn omgekomen door de uitbarsting van deze vulkaan.

artikel: Al ruim 20.000 bewoners van het gebied rondom de actieve vulkaan Sinabung op Sumatra zijn sinds november 2013 vertrokken. Hen werd geadviseerd niet te aarzelen, maar te gaan. Zaterdag 11 januari bereikte de uitbarsting een voorlopig hoogtepunt. Er zijn al vijftig kleine erupties geteld.
Indonesiërs hebben veel ervaring met natuurgeweld. Indonesië ligt in een gebied waar de aarde erg actief is. Dat levert, naast spectaculair mooie landschappen, ook veel natuurlijke gevaren op. In het land is altijd wel ergens een aardbeving of vulkaanuitbarsting.
Ondertussen is het voor veel Indonesiërs een voortdurende vraag: wanneer moet ik echt weg om nog te ontsnappen? Hoewel de Sinabung nog niet volledig is uitgebarsten, zijn er al elf personen omgekomen die toch te laat de beslissing namen om weg te gaan. Sommige dorpjes zijn al bedekt met centimeters grijsbruine, vulkanische as.
In Indonesië wonen relatief veel mensen op de hellingen van actieve vulkanen. Dat komt omdat Indonesië behoort tot de dichtstbevolkte landen ter wereld. Bovendien wonen veel boeren graag op een vulkaanhelling. De grond is er vruchtbaar door de as die er terecht is gekomen na eerdere uitbarstingen.
Het eilandenrijk telt tientallen actieve vulkanen, waarvan de Krakatau de bekendste is. Toen die in 1883 explodeerde, was de dreun in Nederland te horen. Deskundigen denken dat de grote explosie van de Sinabung binnenkort komt. Maar zo hevig als de Krakatau zal het niet worden. Zeggen ze.

url: http://www.humboldt-online.nl/Nieuws/De-dreiging-van-de-Sinabung.htm
foto's:

No comments:

Post a Comment