Monday, October 15, 2012

NASA-wetenschappers vinden krater die lijkt op Koekiemonster - stand der dingen - De Morgen

NASA-wetenschappers vinden krater die lijkt op Koekiemonster - stand der dingen - De Morgen


NASA-wetenschappers vinden krater die lijkt op Koekiemonster

Door: Redactie − 15/10/12, 14u38  − Bron: Volkskrant.nl
© NASA.
NASA's ruimtesonde Messenger heeft op de planeet Mercurius een krater gespot die volgens wetenschappers lijkt op het hoofd van Koekiemonster uit 'Sesamstraat'.
  • © http://images.pictureshunt.com.
De wetenschappers die meewerken aan het Discovery-programma, waar de Messenger onderdeel van is, plaatsten vervolgens de foto op Flickr, met de titel 'Anyone else think this looks like the Cookie Monster?' Dat meldt de websiteSpace.com. De Messenger is bezig aan de tweede vlucht naar Mercurius, die sinds maart 2011 in een baan rond de planeet draait.

De krater op de planeet is een gigantische cirkel en ontstaan toen lang geleden een ruimterots op Mercurius insloeg. De twee kleinere kraters vormen twee puntjes op de bovenste rand en werden gevormd door asteroïden die tegen de planeet knalden.

"De superpositie (het bij elkaar voegen van twee of meer gelijksoortige natuurkundige grootheden, red.) van jongere kraters op oudere kraters kan resulteren in landvormen die meer op voor de mens vertrouwde vormen lijken", schrijven de wetenschappers. "Met de wet van de superpositie krijgen we meer inzicht op de geologische geschiedenis van verschillende gebieden van het oppervlak van Mercurius."

In juni dit jaar maakte de Messenger een foto van een trio kraters dat leek op Mickey Mouse.

No comments:

Post a Comment