Thursday, September 22, 2011

Brokstukken van satelliet smakken morgen op Aarde - Wetenschap - De Morgen

Brokstukken van satelliet smakken morgen op Aarde - Wetenschap - De Morgen

Brokstukken van satelliet smakken morgen op Aarde

22/09/11, 11u15

DM UPDATE Opgepast voor vallende satellieten! De UARS, een afgedankte satelliet komt steeds dichter bij onze atmosfeer en zou morgen op onze planeet neersmakken. Bovenstaand filmpje werd gemaakt door de Franse amateurastronoom Thierry Legault toen de satelliet vorige week boven Frankrijk te zien was.

Gezien de satelliet niet volledig zal opbranden, probeert NASA in de loop van de dag te voorspellen waar de brokstukken zouden kunnen vallen. In totaal zouden 26 stukjes, goed voor een gezamenlijk gewicht van meer dan een halve ton, de grond raken.

NASA is er echter wel gerust in. Het is nog te vroeg om te voorspellen waar de brokstukken terecht zullen komen, maar de kans is groot dat ze in zee zullen landen. Ongeveer driekwart van onze planeet bestaat immers uit water.

De satelliet is de grootste die de voorbije 32 jaar op Aarde stortte. Volgens de eerste voorspellingen zou hij de atmosfeer boven de Stille Oceaan bereiken. De satelliet zal in 100 stukken uit elkaar vallen, maar het grootste deel van het gevaarte zal gewoon opbranden. Op enkele brokstukken na, waarvan het zwaarste zo'n 150 kilo zou wegen.

De UARS werd twintig jaar geleden door spaceshuttle Discovery in zijn baan om de aarde gebracht en had als doel om drie jaar lang wetenschappelijke gegevens te verzamelen. De satelliet hield het uiteindelijk vol tot in 2005, toen viel het zonder brandstof. Het tuig werd daarna langzaam weer naar de dampkring getrokken. Slechts vier van de tien instrumenten aan boord zouden niet meer werken. (gb)

No comments:

Post a Comment