Tuesday, September 27, 2011

Klim naar Everest grotendeels ijsvrij door global warming - Durban 2011 - De Morgen

Klim naar Everest grotendeels ijsvrij door global warming - Durban 2011 - De Morgen

Klim naar Everest grotendeels ijsvrij door global warming

26/09/11, 10u02

De klim naar de top van 's werelds hoogste berg, de Mount Everest, is als gevolg van global warming de jongste jaren een stuk makkelijker geworden. Sherpa's en alpinisten die de berg goed kennen, zeggen dat als het zo doorgaat de klim snel helemaal ijsvrij zou kunnen zijn. Dat meldt de Engelse krant The Guardian.

  • De Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika.
    De Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika. © afp
De sherpa's en alpinisten deden hun verhaal - en illustreerden het met foto's die verschillende decennia teruggaan - op een meeting in Kathmandu, waar wetenschappers momenteel het dramatische wegsmelten van gletsjers in de Himalaya in kaart proberen te brengen. Ze vrezen dat een kwart van de wereldbevolking gevaar loopt door de alarmerende snelheid waarmee de ijsmassa verdwijnt.

Dat kwart van de wereldbevolking is immers afhankelijk van water uit de Gele Rivier, de Yangtze, de Mekong, de Brahmaputra, de Ganges en de Indus. Dat zijn allemaal rivieren die gevoed worden door smeltwater uit de Himalaya. Vorig jaar nog gebruikten klimaatsceptici de commotie rond een rapport van de Verenigde Naties om de opwarming van ons klimaat in twijfel te trekken. In dat rapport stond verkeerdelijk dat alle gletsjers tegen 2035 verwenen zouden zijn. Eigenlijk zal dat 'pas' tussen 2050 en 2100 werkelijkheid worden.

Getuigenis
De sherpa's vertelden dat ze tijdens hun leven hebben gezien hoe de sneeuwgrens met bijna 2.000 meter is opgeschoven. "Toen ik begon te klimmen bleef de sneeuw in de buurt van mijn dorp op een hoogte van 3.750 meter het jaar rond liggen. Tegenwoordig moet je al naar 5.500 meter om dat fenomeen te zien", getuigde één van hen. "Ons dorp ziet nu zelfs lange periodes van droogtes. Vroeger gebeurde het wel eens dat we enkele maanden geen neerslag zagen, maar nu lopen die periodes op tot zeven maanden."

Zwarte vlieg
Dawa Steven, een sherpa met Belgische moeder, was aan het uitrusten in een basiskamp van de Everest toen hij opeens iets hoorde zoemen. Samen met enkele kompanen zocht hij waar het geluid vandaan kwam. Het bleek een zwarte vlieg te zijn. Dat was enkele jaren geleden volledig ondenkbaar, aangezien geen enkel insect toen kon overleven op een hoogte van 5.360 meter. Ook Steven All, Nepalexpert aan de Universiteit van West-Kentucky, heeft een soortgelijk verhaal. Toen hij vorig jaar de Everest beklom, kon hij het merendeel van de tocht zonder stijgijzers doen omdat er zo weinig rots door ijs bedekt werd.

Sneeuwvrij
Het verhaal van de Mount Everest is een wereldwijd fenomeen. Tot vorige week smolt het Arctische ijs af, maar ondertussen is de zomer voorbij en is het ijs opnieuw aan het aangroeien. Een proces waardoor er jaar na jaar minder ijs overblijft. Ook dit jaar werd er weer een record bereikt. Nog nooit is er zo weinig ijs gezien aan de polen. De Kilimanjaro, de grootste berg van Afrika, zou binnen de tien jaar nog sneeuwvrij zijn, terwijl dat met de Pyreneën tegen het midden van de eeuw het geval zou zijn. Tegen dan zou ook 75 procent van de Alpengletsjers verdwenen zijn. (mvl/sg)

No comments:

Post a Comment