Sunday, September 25, 2011

NASA: Satelliet stortte veilig neer in Stille Oceaan - Wetenschap - De Morgen

NASA: Satelliet stortte veilig neer in Stille Oceaan - Wetenschap - De Morgen

NASA: Satelliet stortte veilig neer in Stille Oceaan

25/09/11, 09u18
© reuters

NASA kon ons de voorbije dagen niet veel vertellen over de afgedankte satelliet UARS die terugkeerde in onze dampkring. Eerst bleek het onmogelijk te voorspellen waar de brokstukken zouden landen en sinds vrijdag was niet duidelijk waar het gevaarte dan uiteindelijk wel terechtgekomen is.

  • © epa
In Hawaï zagen inwoners twee rookpluimen in de lucht. Later kwam het bericht dat de brokstukken voor de Afrikaanse westkust zouden gevallen zijn. Een wetenschapper van NASA meldt nu echter dat de brokstukken waarschijnlijk in een afgelegen deel van de Stille Oceaan gevallen zijn, ver weg van de bewoonde wereld.

De satelliet zou wel uren later dan verwacht in zee gestort zijn. UARS was zo groot als een bus en woog 6 ton. Het toestel is bij het betreden van de atmosfeer grotendeels opgebrand, maar enkele grote brokstukken zijn toch op Aarde gevallen. Samen waren ze nog altijd goed voor een gewicht van een halve ton. UARS werd in 1991 als onderzoekssatelliet door NASA gelanceerd, maar sinds 2005 was het toestel buiten gebruik. (gb)

No comments:

Post a Comment