Grootste telescoop ooit maakt eerste waarnemingen
De ALMA (Atacama Large Millimeter Array) is een internationaal project dat eind 2013 uit 66 verplaatsbare schotelantennes moet bestaan op 5000 meter hoogte. Momenteel zijn zo'n twintig schotels geplaatst, maar de telescoop is nu al de beste in zijn soort.
Met dit nieuwe instrument, dat 600 miljoen dollar kost, zullen onderzoekers de donkerste, koudste, verste en best verborgen geheimen van de kosmos onderzoeken.
'We zullen in staat zijn om het begin van het universum te zien, hoe de eerste sterrenstelses zijn gevormd', zegt astronoom Diego Garcia. 'We gaan veel bijleren over de werking van het universum.'
ALMA ontvangt millimeter- en submillimetergolven uit het heelal. Deze lange golflengten stellen astronomen in staat extreem koude objecten in de ruimte te onderzoeken, zoals de dichte wolken van kosmisch stof en gas waaruit sterren ontstaan.
ALMA verschilt sterk van gewone en infraroodtelescopen. Het is een opstelling van onderling verbonden schotelantennes die als één grote telescoop fungeren.
De eerste vrijgegeven opname geeft een beeld van het heelal zoals dat met normale en infraroodtelescopen niet te zien is: de zogenaamde Antennestelsels op 70 miljoen lichtjaar.
No comments:
Post a Comment