Sunday, October 30, 2011

Vroege sneeuwstorm teistert VS: tientallen cm sneeuw - Extreem Weer - De Morgen

Vroege sneeuwstorm teistert VS: tientallen cm sneeuw - Extreem Weer - De Morgen

Vroege sneeuwstorm teistert VS: tientallen cm sneeuw

30/10/11, 08u45

Miljoenen zonder stroom, meer sneeuw op komst

© ap

Een ongewoon vroege sneeuwstorm heeft in het noordoosten van de Verenigde Staten honderdduizenden mensen zonder stroom gezet. Volgens CBS TV werden meer dan een half miljoen gezinnen getroffen door het uitvallen van de elektriciteit.

  • Het wordt een Halloween in de sneeuw voor veel Amerikanen.
    Het wordt een Halloween in de sneeuw voor veel Amerikanen. © afp
  • De voorbije 125 jaar kreeg New York nauwelijks met sneeuw te maken in oktober.
    De voorbije 125 jaar kreeg New York nauwelijks met sneeuw te maken in oktober.© afp
Sneeuw met Halloween, het is eens wat anders. In het noordoosten van de VS sloeg de winter verrassend vroeg toe. Een wit laagje bedekte de bomen die al hun bladeren nog lang niet verloren waren. De chaos was al meteen groot. Twee miljoen huizen en handelszaken kwamen zonder stroom te zitten. De sneeuwstorm eiste minstens drie doden.

Ook sneeuw voor NY
Een waarschuwing voor sneeuwstormen is van kracht in twaalf staten. Volgens de nationale weerdienst zal vandaag een breed sneeuwfront over het noordoosten van de VS trekken. De eerste sneeuw van gisteren legde New York al onder een wit laagje van drie centimeter. Het was van 1869 geleden dat er in de maand oktober zo'n dikke sneeuwlaag in de stad lag. De betogers van Occupy Wall Street werden verrast toen sneeuw en regenwater hun tenten binnendrongen.

30 centimeter
Maar de meeste sneeuw viel in de staten rond New York. In Allentown (Pennsylvania) en Worcester (Massachusetts) ligt al meer dan 30 centimeter sneeuw. Het vliegverkeer ondervond in de getroffen staten ook heel wat hinder van het slechte weer. In Vermont, waar het de voorbije nacht het hardst kon sneeuwen, hebben twee skiresorts de deuren dit weekend al geopend.

En de meeste sneeuw moet vandaag misschien nog komen. Er wordt veel sneeuw met hevige winden voorspeld. Veel 'trick-or-treaters' zullen zich deze Halloween dus heel warm moet kleden. (gb)
  • De betogers van Occupy Wall Street kregen sneeuw en regenwater in hun tenten. © ap
  • De bomen hebben hun zomers kleedje nog niet afgeworpen. © reuters
  • © reuters
  • Veel sportwedstrijden gingen toch door in de sneeuw. © ap

No comments:

Post a Comment