Kleine kometen brachten water naar de Aarde
06/10/11, 09u12
De Europese ruimtetelescoop Herschel heeft voor het eerst water gevonden in een komeet dat dezelfde chemische samenstelling heeft als het water op onze planeet, meldt het Europese Ruimtevaartbureau ESA.
Wetenschappers van het Max-Planck Instituut voor Onderzoek van het Zonnestelsel loerden met de Nederlandse HIFI-camera naar komeet Hartley-2 die in november vorig jaar in de buurt van de Aarde kwam.Het ijs op de 'staartster' bleek vrijwel dezelfde scheikundige samenstelling te hebben als het water in de oceanen op aarde. Met name ging het om de verhouding tussen moleculen waterstof en deuterium, de zwaardere vorm van waterstof.
Vingerafdruk
De nooit eerder waargenomen gelijke 'vingerafdruk' kan erop wijzen dat het komeetijs en het aardse water dezelfde oorsprong hebben. Dat kan de ijzige Kuipergordel zijn, waar Hartley-2 is ontstaan en die een grote verzameling komeetachtige brokstukken voorbij de dwergplaneet Pluto is.
Wetenschappers vragen zich al tijden af waar het water op Aarde vandaan komt. Dat was er namelijk nog niet toen het zonnestelsel ontstond want het was toen te heet in ons gebied. Pas ongeveer 3,9 miljard jaar geleden veranderde dat en kwam het eerste water naar onze planeet.
Tot nu toe dachten wetenschappers dat dit met asteroïden gebeurde, hooguit 10 procent door kometen. Maar nu blijkt dat het aandeel van kometen aanzienlijk groter te zijn geweest en dat ons water ooit heeft bestaan uit door de ruimte reizende gigantische ijsbergen. Kometen bestaan voor ongeveer 90 procent uit bevroren water. Vermoedelijk is het water via talrijke kleine kometen op Aarde terechtgekomen. (belga/vsv)
No comments:
Post a Comment