Wednesday, October 12, 2011

De Standaard - Makke zon, koude winter

De Standaard - Makke zon, koude winter

Makke zon, koude winter

Zonneactiviteit heeft invloed op klimaat

  • maandag 10 oktober 2011, 03u00
  • Auteur:(hvde)

BRUSSEL - Periodes waarin onze zon zich kalm houdt, vallen niet toevallig samen met bar koude winters in het noorden van Europa en in de VS.
Uitzonderlijk kalm hield onze zon zich de voorbije jaren, maar de jongste maanden schijnt ze zich weer op gang te trekken. Uit beelden zoals die hiernaast leidt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie af dat er weer vaker zonnevlammen op de zon voorkomen. Een toename in de frequentie van dergelijke zonne-oprispingen kan de opmaat zijn tot een nieuw zonnemaximum, vermoedt de Nasa – een periode waarin de zon weer feller dan de voorbije jaren gaat schijnen.

Als dat klopt, zullen de komende winters misschien niet meer zo streng zijn als diegene die we de voorbije jaren voor de kiezen hebben gekregen, schrijven Britse meteorologen vandaag in Nature Geoscience. Want de afname van ultraviolette zonnestraling tijdens de voorbije jaren stuwde het klimaat volgens hen in de richting van koudere winters, althans in Noord- Europa en de VS. In Canada en Zuid-Europa leidde het fenomeen juist tot mildere winters, rekenen ze voor in het blad.

Volgens het computermodel dat Sarah Ineson en haar collega's van het Met Office opstelden, is de hoeveelheid uv-straling die de zon uitstuurt daarom bruikbaar om voorspellingen over komende winters mee te doen. De koude winters die we van 2009 tot 2011 aan beide kanten van de Atlantische Oceaan hadden, kwamen immers alvast overeen met een dip in de uv-activiteit van de zon. Nu die weer aantrekt, zouden ook de winters weer warmer worden.

De activiteit van de zon, dat wil zeggen het optreden van zonnevlammen, zonnevlekken en andere verstoringen aan haar oppervlak, gaat doorgaans op en neer in een cyclus die elf jaar duurt. Tot dusver was een verband tussen de zonneactiviteit en de temperatuur op de begane grond nooit echt hard gemaakt – al zijn er mensen die denken dat de stagnerende klimaatopwarming van de voorbije jaren verband houdt met de achterblijvende zonneactiviteit in dezelfde periode.

Zonnevlammen, zoals dit jaar waargenomen door een Amerikaanse ruimtesonde. De zon komt weer op gang, blijkt uit de opnames, na een periode van ongewone kalmte. epa

Zonnevlammen, zoals dit jaar waargenomen door een Amerikaanse ruimtesonde. De zon komt weer op gang, blijkt uit de opnames, na een periode van ongewone kalmte.

No comments:

Post a Comment