Tuesday, March 25, 2014

Dodental aardverschuiving VS loopt op tot veertien

24/03/14 - 18u48  Bron: ANP
Na een aardverschuiving in het noordwesten van de VS worden 108 mensen vermist. Dat meldden de autoriteiten vandaag. Reddingswerkers hebben tot nog toe veertien doden onder het puin gevonden, nadat in de Amerikaanse staat Washington een modderstroom afgelopen weekend huizen had weggevaagd en bedolven.
                                   
De zoektocht naar slachtoffers is ook niet zonder gevaren. Diverse reddingswerkers kwamen diep vast te zitten in de modder en moesten zelf door collega's worden gered. Tussen zonsondergang en zonsopgang lag de zoekactie stil.

De aardverschuiving werd waarschijnlijk veroorzaakt door hevige regen, die het grondwater deed stijgen. De aardmassa bedolf een wijk en blokkeerde een rivier, die daardoor dreigde te overstromen. Bewoners die niet direct getroffen werden, moesten daarom ook hun huis uit. Inmiddels lijkt het gevaar op een overstroming grotendeels geweken.



Op sommige plaatsen is de hoop van puin, modder, stenen en ontwortelde bomen zo'n vijf meter. In het getroffen gebied, Snohomish County, is de noodtoestand afgekondigd.

Situering













Wat is er gebeurt?
Er is een aardverschuiving geweest in het noordwesten van de VS. Er worden 108 mensen vermist. De reddingswerkers hebben tot nog toe 14 doden onder het puin gevonden. De zoektocht naar de slachtoffers is ook niet zonder gevaar. Sommige reddingswerkers kwamen zelf vast te zitten in de modder. Dit artikel behoort bij een natuurramp.

Impact?
Door de aardverschuiving  liggen er nu veel modder, stenen en ontwortelde bomen. Er zijn ook veel mensen nog niet teruggevonden. In een gebied is de noodtoestand al afgekondigd. De mensen gaan alles terug op orde moeten brengen. Er zal al sneller paniek zijn, als er weer iets zou gebeuren.

Bron




















No comments:

Post a Comment