Monday, March 24, 2014

Malaria rukt op door opwarming aarde

Malaria rukt op door opwarming aarde










07/02 WETENSCHAP Aan het eind van deze eeuw zal malaria meer voorkomen in noordelijke gebieden als gevolg van de klimaatverandering. Dat blijkt uit een publicatie in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Daaraan werkten onderzoekers mee van onder meer de universiteiten van Liverpool en Maastricht. Voor het eerst vergeleken onderzoekers de meest recente voorspellingen voor globale opwarming met statistische modellen die gebruikt worden voor de verspreiding van malaria.
De modellen wijzen uit dat in 2080 het klimaat op hoger gelegen gebieden steeds geschikter wordt voor malaria. Dat heeft gevolgen voor miljoenen mensen, met name in Afrika en in mindere mate ook in Azië en Zuid-Amerika. In Oost-Afrika zou het kunnen leiden tot blootstelling van 100 miljoen méér mensen, aldus de onderzoekers.
Een vergelijking op basis van alle beschikbare modellen is nooit eerder uitgevoerd. "De voorspellingen variëren nog sterk, omdat ze afhangen van ontwikkelingen in de komende zeventig jaar", zegt onderzoeksleider Cyril Caminade van de universiteit van Liverpool. "De toenemende urbanisatie in deze gebieden, maar ook veranderingen in landgebruik, populatieverschuivingen en economische groei zijn meegenomen in de modelberekeningen. De modellen maken in ieder geval duidelijk dat ziektes zoals malaria sterk in beweging zijn."



Situering gebied:












Universiteit van Liverpool.
Universiteit van Maastricht.



Beschrijving gebeuren en waarom past dit binnen aardrijkskunde?
Volgens de twee universiteiten zou er door de klimaatverandering meer malaria in noordelijke gebieden gaan voorkomen. Ik vind dit binnen aardrijkskunde passen bij het onderwerp klimaat omdat het een minder bekend effect van de opwarming van de aarde behandelt. Door de verandering van het klimaat, verandert ook de biodiversiteit en dat kan op zijn beurt allerlei onaangename gevolgen hebben waar we in eerste instantie niet aan denken, zoals de verspreiding van ziektes.



Impact bevolking:
Volgens de onderzoekers zou dit een massieve impact hebben op de bevolking van Afrika en Oost-Afrika en mindere mate maar toch ook in Azië en Zuid-Amerika. Vooral in Oost-Afrika zou het kunnen dat er honderd miljoen meer mensen blootgesteld worden aan malaria. Deze verandering is nog volop aan de gang, omdat er in de tekst over 2080 gesproken wordt. Bovendien houden de modellen die gebruikt zijn om de verandering te berekenen, niet alleen rekening met het klimaat, maar ook andere factoren als toenemende urbanisatie in deze gebieden, veranderingen in landgebruik, populatieverschuivingen en economische groei.




No comments:

Post a Comment