Monday, March 10, 2014

Krachtige aardbeving treft Californië

Situering


Wat is er gebeurt? 

Op 9 maart 2014, om 06.18 uur Belgische tijd was er voor de kust van Californië een hevige aardbeving, 6,9 op de schaal van Richter. Het epicentrum bevond zicht op 80 kilometer in de zee op 7 kilometer diepte. Er is geen gevaar voor vloedgolven maar er zijn wel al enkele kleinere aardbevingen gemeten, deze zijn waarschijnlijk naschokken. De beving zou over de gehele noordkust van Californië voelbaar zijn geweest maar er is geen schade vastgesteld.

Wat is de impact?

De San Andreas-breuk, wat de scheidlijn va twee grote aarschollen is, kopt parallel aan de staat Californië waardoor er daar regelmatig aardbevingen zijn. De huizen zijn hieraan aangepast zodat ze minder gemakkelijk instorten bij een beving. 
Er nog geen materiële schade vastgesteld ook zijn er nog geen gewonden gemeld. De schok was voelbaar over de gehele noordkust van Californië. Meer dan 300 mensen hebben een melding van de beving gemaakt. 

Bronnen

http://www.nrc.nl/nieuws/2014/03/10/aardbeving-van-69-voor-de-kust-van-californie/?utm_campaign=rss&utm_source=syndication


No comments:

Post a Comment