Tuesday, November 27, 2012

Dwergplaneet Makemake voor het eerst bestudeerd


Inleiding : Na nader onderzoek wijst het erop dat hemellichaam Makemake geen atmosfeer heeft wat tot grote verrassing zorgt bij de wetenschappers , Makemake is dus een gewoon een dwergplaneet zonder atmosfeer .



Tot nu toe konden wetenschappers de dwergplaneet die in 2005 werd ontdekt nog niet goed bestuderen. Maar in april van vorig jaar passeerde ze tussen de aarde en een verre ster, waarop astronomen zeven telescopen gebruikten om te zien hoe het licht van de ster veranderde.

Een rapport in het wetenschappelijk tijdschrift Nature schetst hoe ze Makemakes grootte, dichtheid en gebrek aan atmosfeer in kaart brachten. Het team schat dat de dichtheid ongeveer 1,7 gram per kubieke centimeter is. De wetenschappers waren vooral verrast door de atmosfeer van de dwergplaneet, of beter het gebrek daaraan.

‘We dachten dat er een grote kans was dat Makemake een atmosfeer had', zegt de teamleider Jose Luis Ortiz. ‘Dat niets daarop wijst, bewijst dat we nog veel moeten leren over deze mysterieuze lichamen. De bevindingen zijn een grote stap in onze studie naar ijzige dwergplaneten.'

Makemake is een van de vijf dwergplaneten in onze zonnestelsel, naast Pluto, Ceres, Haumea en Eris. Door de grote afstand met de zon is de temperatuur daar zo'n 240° Celsius onder nul.
 
 

No comments:

Post a Comment