Wednesday, November 7, 2012

Felix Baumgartner breekt records met één sprong



Felix Baumgartner breekt records met één sprong
Dit artikel gaat over een sprong vanuit het heelal door 1 man gemaakt uit een luchtballon. Bij deze sprong is hij door de geluidsbarrière gekomen en nog 2 records op zijn naam gekregen. Hij is van 39 kilometer hoogte gesprongen. Op 14 okt 2012 rond de middag. Hij is in de lucht gegaan vanuit Roswell in New Mexico. Rond deze plaats is hij ook geland.
zondag 14 okt 2012

Felix Baumgartner breekt records met één sprong


Springen van 36.5 kilometerRedbull Stratos

De Oostenrijker Felix Baumgartner heeft het gered. Hij is vanaf bijna 39 kilometer hoogte uit een capsule gespongen en na een vrije val van ruim 5 minuten uiteindelijk veilig op aarde terug gekeerd. Z'n hele sprong duurde 10 minuten. Baumgartner kwam naar beneden storten met een maximale snelheid van 1342 kilometer per uur, waarmee hij als eerste mens door de geluidsbarrière ging.
Baumgartner gebruikte voor zijn sprong een heliumballon van maar liefst 102 meter hoog. Even ter vergelijking, dat is even hoog als een flatgebouw van 55 verdiepingen en hoger dan het Amerikaanse vrijheidsbeeld. Met deze sprong brak Baumgartner records: hoogste bemande ballonvlucht, hoogste vrije val en snelste vrije val. Alleen het record van langste vrije val heeft hij niet verbeterd.
Het was ook vandaag weer spannend of de sprong door zou gaan, maar rond half zes vanmiddag ging Baumgartner echt de lucht in. Daarna duurde het ruim twee uur voordat hij op de hoogte voor de sprong was.

Gevaar

Zo'n gewaagde sprong is natuurlijk niet zonder risico's. Ruimtevaartexpert Rob van den Berg zei voorafgaand aan de vorige poging dat er op een hoogte van 36,5 kilometer geen zuurstof is. "Daarnaast is de luchtdruk zo laag dat, als je geen goede bescherming draagt, de vloeistoffen in je lichaam zullen gaan koken. "Vergelijk het met een flesje cola dat je openmaakt: alle gassen die erin zitten willen er zo snel mogelijk uit."
Door: Maarten



No comments:

Post a Comment