Tuesday, November 27, 2012

Waterhoos in Australië


korte samenvatting: 

Maandag 19 november was er een waterhoos aan de kust van Batemans Bay (Australië), de snelheid van de waterhoos was160km/u dus vele mensen hadden zich uit de voeten gemaakt. Gelukkig kwam deze waterhoos niet aan land, maar bleef rond de kust, het natuurfenomeen duurde ongeveer een kwartier.

Indrukwekkende waterhoos teistert kust Batemans Bay

BEWAAR ARTIKEL
Door: 
19/11/12 - 01u31  Bron: News.com.au
Australië werd afgelopen weekend getroffen door extreem onweer. Vooral grootstad Brisbane, zo'n 1.000 km ten noorden ten Sydney, kreeg zaterdag de volle laag. Een dag later was de regio ten zuiden van Sydney aan de beurt. Onder meer een enorme tornado boven zee teisterde de kust voor Batemans Bay. Onderstaande amateuropname toont hoe de indrukwekkende 'water spout' ('waterhoos') ontstond en over de zee denderde.
© reuters.
De familie Townsend was op het terras van hun woning langs de kust van de zondagslunch aan het genieten, toen de temperatuur plots fors zakte en de hemel gitzwart kleurde. "Ineens zagen we een enorme 'twister' met al het water dat errond slingerde", blikt Erin Towsend (27) terug. "Zoiets hadden we echt nog nooit gezien."

Kwartier
Het uitzonderlijke natuurfenomeen duurde zo'n kwartier. "We waren zo'n tien minuten eerder nog aan het zwemmen op het strand. Zo plots sloeg het weer om. Er was echt niemand meer te zien op het strand. De wind stak fel op, waarna iedereen zich uit de voeten had gemaakt."

160 km/u
Maar goed ook, want de windsnelheid in zo'n waterhoos kan oplopen tot liefst 160 km/u. Gelukkig kwam dit exemplaar niet aan land, want in Brisbane richtten tornado en een reeks extreem felle blikseminslagen grote schade aan.


http://www.hln.be/hln/nl/2654/Extreme-Aarde/article/detail/1536088/2012/11/19/Indrukwekkende-waterhoos-teistert-kust-Batemans-Bay.dhtml

No comments:

Post a Comment