Monday, November 26, 2012

Nachtelijk noorderlicht



Verhoogde zonneactiviteit kondigt volgens sommigen het einde van de wereld aan. Anderen kijken uit naar de prachtige schouwspelen die hierbij ontstaan op het noordelijk halfrond: het noorderlicht.


Vrijdag 31 augustus detecteerde NASA’s Solar Dynamics Observatory verhoogde activiteit op de zon. Een ‘coronale massa-uitstoot’ schoot met zeer hoge snelheid richting de aarde en raakte uiteindelijk haar magnetisch veld. Het resultaat: deze prachtige beelden.

Even buiten de stad Whitehouse in Canada kwam fotograaf David Cartier sr. bovenstaand spektakel tegen: een kronkelende stroom van groen en geel poollicht weerspiegelt in de Yukon River. Dat het noorderlicht zichtbaar is tijdens een halfvolle maan, maakt de vertoning extra bijzonder. Normaal worden de kleuren voor een groot deel verdoezeld door het maanlicht.

http://static.nationalgeographic.nl/uploads/media/image/aurora2.jpgBoven Lulea in Zweden sierde het noorderlicht de lucht met een groen-paars strepenpatroon, zoals is te zien op de linkerfoto. Fotograaf Oskar Pettersson had op het tijdstip in de ochtend geen noorderlicht meer verwacht. “Ik was verrast toch nog noorderlicht te zien, het begon net te leven toen ik naar buiten liep”, vertelt hij. Fotograaf Sylvain Serre werd begroet door het groene, slingerende noorderlicht op de middelste afbeelding, toen hij samen met andere hemelbewonderaars in Ivujivik in Canada stond. Een gordijn van groen noorderlicht benadrukt de contouren van deze betoverende rotsformaties vlak bij Drumheller in Canada op de rechterfoto, gemaakt door Darryl Reid. Het poollicht was echter op veel meer plekken te zien op het noordelijk halfrond. 
http://static.nationalgeographic.nl/uploads/media/image/aurora3.jpg



De foto geheel links werd genomen door Ole C. Salomonsen nabij de stad Tromsø in Noorwegen. “Ik heb het noorderlicht meerdere keren gezien en ook op deze locatie. Dit keer geloofde ik echter mijn ogen niet!” vertelt Salomonsen. De lichten boven het huisje op de middelste foto vlogen als speren door de hemel in Kvaloya in Zweden toen Fredrik Broms de kans zag ze vast te leggen met zijn camera. Ole C. Salomonsen legde het rechterbeeld vast van paarse, bijna supernova-achtige taferelen op het Finse platteland.
http://static.nationalgeographic.nl/uploads/media/image/aurora4.jpg








Tommy Eliassen maakte deze bijna onwerkelijke foto. Vanaf de aarde is de zichtbare kleur afhankelijk van het soort gas dat het magnetisch veld raakt en op welke hoogte dat gebeurt. Deze groene aurora was bijvoorbeeld het resultaat van botsende zuurstofatomen op honderd tot tweehonderd kilometer hoogte.

http://static.nationalgeographic.nl/uploads/media/image/aurora5.jpg
Het groene noorderlicht op de linkerfoto kleurde op 3 september de hemel boven Edmonton in Canada. Aslinah Safar was erbij om het aangezicht te fotograferen. Het grote aantal satellieten in de lucht zorgt ervoor dat noorderlichtjagers al enkele dagen van tevoren weten wanneer een zonnestorm, die de schouwspelen veroorzaken, plaatsvindt. Toen hij deze foto maakte was Per-Magmus Hedén ook al op de hoogte van het mogelijke luchtspektakel bij Stockholm in Zweden. Helder noorderlicht overvalt mensen vaak, maar fotograaf Debbie O’Brien had haar camera klaar toen ze dit beeld geheel rechts maakte in Kuujjuak in Canada. Daar zijn de lichten bijna een onderdeel van de nachten aan het eind van de zomer.





http://www.nationalgeographic.nl/actueel/nachtelijk-noorderlicht


 

No comments:

Post a Comment