Tuesday, November 27, 2012

'Historische' ontdekking op Mars

'Historische' ontdekking op Mars


Inleiding: De NASA-onderzoeker John Grotzinger heeft op een Amerikaanse televisiezender laten weten dat ze een wereldschokkende ontdekking hebben gedaan op Mars. Het is een ontdekking die in de geschiedenisboeken zal belanden. Ze dachten enkele weken geleden dat ze op Mars aardgas hadden gevonden. De Curiosity had ook ontdekt dat er water was op Mars.
22/11 Wetenschap De Marsrobot Curiosity zou onlangs een “wereldschokkende ontdekking” hebben gedaan op de rode planeet. Dat heeft NASA-onderzoeker John Grotzinger gisteren op een Amerikaanse televisiezender laten weten.
Het zou een ontdekking zijn die “regelrecht in de geschiedenisboeken gaat belanden”.
De uitspraak van de wetenschapper komt op een veelzeggend moment. Curiosity is net bezig met de analyse van bodemmonsters met het instrument SAM dat concentraties van de elementen zuurstof, koolstof, waterstof en stikstof meet.
Uit de onderlinge verhoudingen van die stoffen kunnen de wetenschappers afleiden of er sprake is van organische verbindingen.
“De gegevens die we binnenkrijgen, zien er interessant uit”, zegt John Grotzinger. Maar het is zeker nog enkele weken wachten op het resultaat.
E.T.
NASA is heel voorzichtig met informatie en doet dus supergeheimzinnig. Daar is een reden voor. Een paar weken geleden dacht het Curiosity-team nog even dat ze het ‘aardgas’ methaan zouden hebben gemeten. Maar al snel werd duidelijk dat het ging om een beetje gas dat vanaf de aarde was meegekomen. Een zware blunder.
Eind september ontdekte Curiosity wel een uitgedroogde stroombedding. Een teken dat er ooit water op Mars heeft gestroomd.
De uitspraak van de NASA-wetenschapper heeft in ieder geval voor een kleine explosie aan berichten op Facebook en Twitter gezorgd. De grote theorieën worden niet uit de weg gegaan. ‘E.T. is finally coming home’ is zowat de populairste zin op de sociaalnetwerksites.




Door: Niels Tiesters

No comments:

Post a Comment