Friday, November 2, 2012

Zeker 10 doden in New York door Sandy


 inleiding: Ik heb een artikel gekozen dat over de orkaan Sandy gaat. Dit artikel is gepost op de website van de Telegraaf op dinsdag 30 oktober 2012 om 14:57.
De storm heeft veel schade aangericht, 750.000 mensen zitten zonder stroom, de metro is nog vier tot vijf dagen buiten gebruik, 80 huizen zijn verwoest door kortsluiting met het gevolg van brand in de plaats Queens. Sandy heeft al het leven van 13 mensen gekost.
De storm wordt nu niet meer beschouwd als een tropische storm. De energie die Sandy bevatte is aan het verzwakken. Het ergste is voorbij maar het blijft gevaarlijk. De storm trekt nu naar Canada toe.



di 30 okt 2012, 14:57
Zeker 10 doden in New York door Sandy
NEW YORK -  Zeker 10 inwoners van New York City hebben storm Sandy niet overleefd. Dat maakte burgemeester Michael bloomberg dinsdag bekend op een persconferentie. "Het ergste is voorbij, maar het blijft gevaarlijk", zo waarschuwde hij. Het dodental kan nog oplopen.


De stad maakte dinsdagochtend een spookachtige indruk: het straatbeeld wordt gedomineerd door afgebroken boomtakken, loshangende elektriciteitskabels, ondergelopen straten en zwerfafval dat zich metershoog heeft opgestapeld. In stadsdeel Queens werden 80 huizen verwoest toen er door kortsluiting brand ontstond.
Zeker 750.000 mensen zitten de komende dagen nog zonder stroom.De metro is naar verwachting nog vier a vijf dagen buiten gebruik.
Voor zover bekend heeft het noodweer in de rest van de staat New York aan 13 mensen het leven gekost. President Obama heeft New York tot rampgebied verklaard. In andere staten is de noodtoestand afgekondigd. De stormschade aan de oostkust loopt waarschijnlijk op tot ver in de miljarden.
Sandy trekt dinsdag verder richting noorden. Daarbij wordt de wervelstorm maar langzaam zwakker. Ook dinsdag werden nog windsnelheden van bijna 100 kilometer per uur bereikt.
Amerikaanse meteorologen beschouwen Sandy nu niet meer als tropische storm. De energie die Sandy heeft gekregen uit het warme water van de Atlantische Oceaan, is aan het afzwakken. Sandy wordt nu gevoed door een koude stroming uit het noorden van Canada.





















1 comment:

  1. Ik vind het een goed artikel. Je hoort nu inderdaad veel over de orkaan Sandy en in Nederland zijn er zondag, 25 november zelfs restanten geweest namelijk heel veel en harde wind. Je hoort nu steeds meer over orkanen en er zijn ook steeds meer orkanen. Dit is waarschijnlijk ook een gevolg van de opwarming van de aarde.

    ReplyDelete