Friday, October 18, 2013

Aantal slachtoffers orkaan Phailin valt mee door geslaagde evacuatie

Het aantal slachtoffers van de orkaan Phailin, die op 14 oktober 2013 India aandeed, valt mee. Er waren op 15 oktober jl. minder dan 50 dodelijke slachtoffers gemeld. Dat dit aantal tot nu toe laag is, dankt men aan een geslaagde evacuatie van ongeveer een miljoen mensen.
De teller kan overigens nog oplopen, omdat in de overstroomde gebieden nog geen adequate telling heeft plaatsgevonden. De materiële schade is enorm; honderdduizenden zijn dakloos geworden.

De impact voor de lokale bevolking is enorm, India is op zich al een vrij arm land. En wat de lokale bevolking had is weggevaagd door de orkaan. Vele gezinnen zijn dakloos, de materiële schade is ook niet te overzien. Maar gelukkig zijn er niet al te veel slachtoffers gevallen. India probeert nu terug alles op te bouwen, de kan alleen nog wel even duren.
Bron: Accuweather.comwatersnoodramp van 1953.


Help de permafrost ontdooit
In Nederland hebben we er weinig “last” van maar in de Toendra gebieden zoals Alaska en Siberië is de ondergrond permanent bevroren .
Althans in ieder geval in de winter. In de zomer kan het bovenste laagje (van bijvoorbeeld een meter ) ontdooien. De bodem kan dan instabiel worden (het water kan niet weglopen omdat de diepe ondergrond bevroren blijft). Je ziet dan met enige regelmaat dat tijdens de zomer in Permafrost gebieden treinrails spontaan verschuiven of huizen plots een aantal meters verderop komen te liggen.
In bepaalde gebieden is de permaffost honderden meters dik


Men is nu aan het onderzoeken wat er gebeurt met de Parmafrost als gevolg van het broeikasefect.
Permafrost wordt vaak de ‘slapende reus’ van klimaatverandering genoemd. Bij het ontdooien en uiteenvallen van koolstof dat is opgeslagen in permanent bevroren bodemlagen, kunnen broeikasgassen vrijkomen. De mate waarin dit gebeurt, is al lange tijd onderwerp van discussie. De daadwerkelijke invloed van ontdooiend permafrost op klimaatverandering kon echter wel eens groter of minder groot zijn dan tot nu toe werd gedacht.

Korte beschrijving gebeurtenis:
De permafrost is aan het ontdooien waardoor er in Alaska en Siberië de bodem instabiel wordt omdat de diepe ondergrond bevroren blijft maar de bovenste laag ijs smelt weg. In ons land en Nederland hebben we hier gelukkig weinig last van.
Impact lokale bevolking:
De impact voor de lokale bevolking kan groot zijn omdat doordat de bodem instabiel is, je regelmatig ziet de zomers huizen en treinrails verschuiven tot wel honderden meters. En als dit ieder jaar gebeurt wonen de mensen na een tijdje kilometers verderop.

No comments:

Post a Comment