Sunday, October 20, 2013

Verwering en erosie gaan padvinders niet snel genoeg

Verwering en erosie gaan padvinders niet snel genoeg


In Goblin Valley State Park hebben Amerikaanse scouts een aardpiramide vernield. Nu gaat er wel eens meer iets moois kapot in de natuur, maar deze heren hadden hun bijdrage daaraan op video vastgelegd. Het slot van de video bevat een uitleg waarom ze dit gedaan hebben: het voorkomen van verpletterde kinderen.











Een aardpiramide (in het Engels: hoodoo of goblin) is het resultaat van mechanische en chemische verwering. Water en ijs hebben de steenlagen uitgesleten in een proces dat vele miljoenen jaren heeft geduurd. En nog steeds voortgaat, want de schatting is dat in gebieden als Goblin Valley en Bryce Canyon er, qua dikte/diepte van de heuvels en aardpiramides, een meter materiaal verdwijnt per 100 jaar.
Deze week ging de verwering op een plaats in de Goblin Valley een stukje sneller.


Korte samenvatting:
Een groep Amerikaanse scouts hebben een aardpiramide vernield in het Goblin Valley State Park.
Ze deden dit omdat de steen er nog maar wankel opstond door de erosie, en om verpletterende mensen te verkomen, hebben ze de aardpiramide vernield.
Dit past binnen aardrijkskunde omdat aardpiramides te maken hebben met erosie, en erosie is een typische aardrijkskundige term.

De impact op de bevolking is niet zo groot, omdat er geen gewonde of doden vielen. De bevolking zal het wel jammer vinden dat deze natuurfenomenen vernield worden voor de veiligheid van anderen.


No comments:

Post a Comment