Wednesday, October 23, 2013

Zware aardbeving treft de Filipijnen


 

Marijke Conen
5stw1

 

Zware aardbeving treft Filipijnen, 185 doden


 


 

1. Je situeert het gebied van gebeurtenis, je geeft op een landkaart/wereldkaart aan waar de gebeurtenis heeft plaatsgevonden.


http://www.ontdekfilippijnen.nl/attachments/Image/Bohol/map_bohol.png

 2. Je beschrijft in een 5-tal zinnen wat er is gebeurd en waar dit volgens jou binnen aardrijkskunde past.

Er is een zware aardbeving gebeurd in de Filipijnen. Het gaat om de zwaarste aardbeving in het land in twintig jaar. De meeste slachtoffers vielen in de provincie Bohol, waar dinsdag het epicentrum lag van de aardbeving met de kracht van 7,2. De aardschok trof meer dan 3,5 miljoen mensen en ongeveer 37 000 huizen zijn gedeeltelijk of volledig vernield.

Dit past binnen aardrijkskunde omdat een aardbeving een trilling is of een schokkende beweging van de aardkorst. Aardbevingen vinden plaats als er in de aardkorst plotseling veel energie vrijkomt.

 

3. Je beschrijft in een 5-tal zinnen wat de impact is op de lokale bevolking, of dit eventueel kan voorspeld/vermeden worden, hoever men de impact kan voelen, …

een aardbeving kan niet precies voorspeld worden, ze voelen het wel aankomen. Door bv. Voorschokken, veranderingen in de chemische samenstelling van het grondwater, vloeistofdruk in de gesteentekolom, enz.

Voor de lokale bevolking kan dit een ramp zijn. Hun huis is helemaal of gedeeltelijk verwoest. Er zijn gewonden, doden, vermisten…

Een aardbeving met een magnitude van 3 op deze schaal is vrijwel altijd voelbaar. Vanaf magnitude 5 is sprake van een sterke aardbeving, die vrijwel altijd matige tot aanzienlijke schade aanricht. Een aardbeving verspreidt zich doorgaans in een cirkelvorm en het midden van die cirkel wordt aangeduid met een epicentrum. In het epicentrum zijn de schokken het grootst en vaak vindt men rond het epicentrum de meeste verwoestingen.

 

Artikel


 
Bewerkt door: Toon Mast


20/10/13 - 08u03  Bron: Belga

 

http://static2.hln.be/static/photo/2013/9/0/7/20131020080120/media_xll_6209437.jpg© ap.

Na de zware aardbeving in de Filipijnen zijn al 185 doden geteld. Het gaat om de zwaarste aardbeving in het land in twintig jaar. De autoriteiten zijn intussen begonnen aan de herstelwerkzaamheden in de getroffen gebieden.

De meeste slachtoffers vielen in de provincie Bohol, waar dinsdag het epicentrum lag van de aardbeving met een kracht van 7,2. In de provincie kwamen 172 mensen om het leven. Minstens negen zijn nog vermist.

In de nabije provincies Cebu en Siquijor zijn dertien mensen omgekomen. Meer dan vijfhonderd anderen raakten gewond, aldus het nationale rampenagentschap. De aardschok trof meer dan 3,5 miljoen mensen. Ongeveer 37.000 huizen zijn gedeeltelijk of volledig vernield.

De schade aan de infrastructuur bedraagt naar schatting meer dan 13 miljoen dollar (9,5 miljoen euro). De elektriciteits- en watervoorzieningen zijn verstoord. Vele wegen en bruggen zijn niet meer berijdbaar door scheuren en aardverschuivingen.

 


 

 

 

No comments:

Post a Comment