Saturday, October 19, 2013

Dikke rookwolken door bosbranden in omgeving Sydney



De bosbranden in Sydney zijn hevig van start gegaan. Mensen worden geëvacueerd uit hun huizen door de hevige rook en branden. Blusvliegtuigen zijn niet mogelijk in Sydney omdat er hoge wind actief is en de zichtbaarheid slecht is door de rook. De brandweer zal blij zijn als ze minder dan 100 huizen verloren hebben. Een hevige bosbrand dus.

De impact op de bevolking is hevig. Er is stevige paniek aanwezig. De brandweer heeft het zelf niet 100% in de hand. Ze proberen alles wat ze kunnen. Het enige wat ze kunnen verbeteren is de mensen in strikte lijnen te evacueren zonder te veel paniek op te wekken.

De hemel boven Sydney kleurt steeds donkerder en in de omliggende gebieden stijgen dikke rookwolken op: het jaarlijkse bosbrandenseizoen in Australië is hevig van start gegaan. Honderden huizen worden bedreigd, zo melden de autoriteiten, die spreken van de ergste branden in decennia.
De ergste vuurhaarden bevinden zich in Springwood, in de toeristische regio van de Blue Mountains, 70 kilometer ten westen van Sydney.
Duizenden brandweerlieden vechten tegen de vlammen in een poging om huizen te redden. "We zullen al blij mogen zijn als we tegen vanavond minder dan 100 huizen verloren hebben", zegt woordvoerder Anthony Clark van de landelijke brandweer RFS.

Geen blusvliegtuigen

De vuurbestrijders kunnen geen beroep doen op blusvliegtuigen omdat de hoge winden en de slechte zichtbaarheid vliegen te riskant maken.
Volgens de premier van de staat New South Wales, Barry O'Farrell, zal het verschillende dagen duren vooraleer de branden geblust zijn. "Als niemand daarbij het leven verliest, mogen we God bedanken", zo zei hij aan het parlement.
Rob Rogers van de landelijke brandweer beschreef het als "een nachtmerrie bij dag en waarschijnlijk het zwaarste brandrisico sinds 2000."


No comments:

Post a Comment