Monday, October 21, 2013

Spanje getroffen door reeks aardbevingen

Een reeks aardbevingen aan de Spaanse Middellandse Zeekust in de omgeving van een ondergrondse opslagplaats voor aardgas heeft bezorgdheid gewekt bij de omwonenden van het getroffen gebied. Volgens het Nationaal Geografie Instituut (IGN) werden in de omgeving van Vinaròs in de provincie Castellón alleen vandaag al meer dan 20 aardschokken geregistreerd. Een daarvan bereikte een magnitude van 4,2.



In dat gebied voor de kust ontstaat de grootste ondergrondse opslagplaats van aardgas in Spanje, gebouwd in een vroegere vindplaats voor aardolie. De voorbije weken werden in dit gebied meer dan 200 zwakkere aardbevingen geregistreerd. Vorige week gelastte het ministerie van Industrie het pompen van aardgas voorlopig stop te zetten. De regering van de regio Valencia waarschuwde vandaag voor het gevaar van bijkomende aardbevingen.

Geograaf Jonathan Gómez Cantero zei aan het agentschap Efe dat de situatie niet onder controle is. Een zware aardbeving is evenwel uit te sluiten. Het kustgebied wordt eigenlijk niet beschouwd als een risicogebied voor aardbevingen. De met het project belaste bouwonderneming UGS benadrukte dat rapporten bij de plannen elk risico op aardbevingen hadden uitgesloten.

          .


Wat is er gebeurd?

Op 1 oktober 2012 zijn er een reeks aardbevingen aan de Spaanse Middellandse Zeekust geweest. Dit kort bij de omgeving van een ondergrondse opslagplaats voor aardgas. Dit heeft veel paniek veroorzaakt bij de omwonende mensen van het getroffen gebied. Volgens het Nationaal Geografie Instituut werden er al 20 aardschokken geregistreerd in de provincie Castellòn. Een daarvan bereikte een magnitude van 4,2. Dit past binnen Aardrijkskunde, want het gaat om een natuurramp.

Impact

De aardbevingen hebben een grote impact op de bevolking. De bevolking heeft veel angst omdat er een grote gasopslag  in de buurt is. Daardoor bestaat er een kans dat er gas kan vrijkomen. Volgens het Geografische Instituut wordt er geen grote aardschok verwacht. Toch hebben ze het pompen van aardgas voorlopig stopgezet. Bij de bouw van deze gasopslag hadden de Geografische onderzoeken uitgewezen dat er geen enkel risico was op aardbevingen.


No comments:

Post a Comment