Sunday, October 20, 2013

Azië zal tegen 2035 helft van wereldenergie verbruiken



Azië zal tegen 2035 helft van wereldenergie verbruiken

Door de grote bevolkingsgroei in Azië hebben steeds meer mensen meer energie nodig, maar stoten ook veel CO2 uit. Het kan niet vermeden worden maar wel verminderen, alleen door samenwerking met andere landen. 

Azië zou tegen 2035 zowat de helft van het wereldwijde energieaanbod verbruiken. Bovendien zouden fossiele brandstoffen als kolen en aardgas meer dan de helft van de energiemix uitmaken. Dat blijkt uit een prognose van de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB).

Heel wat Aziatische landen staan gecatalogeerd onder "groeilanden" en dus is de energiehonger enorm. Door de economische groei neemt immers de welstand toe, en dus ook het energieverbruik. De ADB gaat uit van een verdubbeling de volgende twintig jaar.

Volgens de Ontwikkelingsbank zijn er tussen de 11,7 miljard en 19,9 miljard dollar (zo'n 14,7 miljard euro) aan investeringen nodig. De landen kunnen daarvoor best samenwerken. "Alleen zal het niet lukken", luidt het. "De regio moet het grensoverschrijdend netwerk voor elektriciteit en gas versterken, om de efficiëntie te verbeteren en van overschotten te kunnen profiteren."

Door de sterke afhankelijkheid van fossiele energie worden er ook problemen met de kostprijs, de bevoorradingszekerheid en het milieu verwacht. De CO2-uitstoot in de regio zou verdubbelen tot meer dan de helft van de wereldwijde broeikasgassen. ADB raadt de regering dan ook aan meer te investeren in hernieuwbare energie.

BRON


No comments:

Post a Comment