Sunday, October 20, 2013

Namibië kampt met ergste droogte in 30 jaar

 (
) —

Het droogste land in Sub-Sahara-Afrika kampt al maanden met hardnekkige droogte. Volgens UNICEF gaat het om de ergste droogte in 30 jaar en zou meer dan een miljoen mensen getroffen zijn. En er is meer aan de hand: de droogte lijkt het gevolg te zijn van alarmerende klimaatsverandering. In Namibië vindt momenteel de VN-Conferentie tegen Verwoestijning plaats. 
Mediaviewer

Noodtoestand

De Namibische overheid kondigde reeds een noodtoestand aan in mei 2013 en blijft noodhulp en voedsel voorzien, maar door aanhoudende droogte lijkt de situatie alleen maar erger te worden. Vooral de noordelijke regio – eveneens de armste streek – is het hardst getroffen. Sinds jaren kampt Namibië met problemen van droogte. Meer dan de helft van het land is afhankelijk van landbouw en de meeste reserves zijn uitgeput. Volgens Micaela De Sousa van UNICEF lijdt ruim een derde van de bevolking aan gedeeltelijk of geheel voedsel- en watergebrek. Meer dan honderdduizend kinderen lopen risico op ondervoeding. 

Gebrek aan internationale respons

President Hifkepunye Pohamba heeft een budget van ruim 15 miljoen euro voor noodhulp, maar met meer dan een miljoen aanvragen is de situatie schrijnend. UNICEF woordvoerder Marcus Brett is teleurgesteld in de internationale respons op deze natuurramp. ‘Omdat Namibië gemiddeld scoort op de Index van menselijke ontwikkeling (HDI) en veel rijker is in vergelijking met de meeste buurlanden, denkt de internationale gemeenschap dat het land haar problemen zelf zal kunnen oplossen. Dit is een misvatting’, klinkt het. ‘Door de export van diamant en andere mijnbouwproducten ligt het bbp ver boven dat van andere Afrikaanse landen. Er is echter sprake van enorme socio-economische ongelijkheid in Namibië’, benadrukt hij. ‘Hierdoor is verhoogde internationale hulp dringend nodig.’

Verenigde Naties richten blik op de toekomst 

In een boodschap op de elfde Conventie inzake Bestrijding van de Verwoestijning (UNCCD) op 23 september 2013 verklaarde VN secretaris-generaal Ban Ki-moon bereid te zijn om Namibië te helpen. ‘Een duurzaam ontwikkelingsplan moet het land helpen droogte te overwinnen en zich te wapenen tegen droge periodes in de toekomst’ benadrukt de VN-baas. ‘Ook om politieke of etnische instabiliteit te vermijden in Namibië is het essentieel de droogte en het voedseltekort aan te pakken.’

Preventie tegen klimaatsverandering

De Conventie inzake Bestrijding van de Verwoestijning (UNCCD) loopt tot 27 september en besteedt ook aandacht aan het nieuwe beleid van Namibië inzake droogtepreventie. Het National Drought Risk Management Policy is volgens VN-secretaris Luc Gnacadja een eerste stap in de juiste richting. ‘Namibië kampt met serieuze problemen van droogte, verwoestijning en achteruitgang van de vruchtbaarheid van de grond. Het land moet verder gaan dan louter crisis management. Eerste signalen van droogte moet men zo snel mogelijk detecteren. Preventie en risico management is hierbij essentieel.’
UNICEF directeur van Voedsel en Gezondheid Myo-Zin Nyunt verklaart dat de klimaatsverandering en wijziging van het neerslagpatroon sterk voelbaar is in Namibië. ‘Deze regio zal zich moeten voorbereiden op serieuze klimaatproblemen op lange termijn. De Namibische overheid maar ook de internationale gemeenschap moeten hand in hand werken aan een beleid gericht op preventie’.

Wat is er gebeurt?
Door de ernstige klimaatsveranderingen in Namibië.De overheid  heeft de noodtoestand afgekondigt.
De noordelijke en ook de armste regio is het hardst getroffen.Ruim een derde van de bevolking heeft water-en voedseltekort. De Conventie inzake Bestrijding van de Verwoestijning heeft een plan afgekondigd waarbij preventie en risico management heel belangrijk is. De laatste reserves zijn stilaan uitgeput.

Gevolgen?
De bevolking is nu heel afhankelijk van de voedsel en waterpakketten die de overheid aan hun uit dient.Het land is in goede tijden zeer afhankelijk van de landbouw.Er zullen honderdduizenden kinderen risico lopen op een ondervoeding. Ze hebben dringend internationale hulp nodig om een complete verwoestijning tegen te gaan.

No comments:

Post a Comment