Sunday, October 20, 2013

Zware aardbeving voor de kust van Kreta

Voor de westkust van het Griekse eiland Kreta heeft zich zaterdag iets na 13.00 uur een aardbeving voorgedaan met een kracht van 6.4 op de Schaal van Richter. Er zijn geen gewonden gevallen. Woningen en winkels in de stad Chania liepen kleine beschadigingen op, meldden lokale hulpdiensten zaterdag.
De beving was op 40 kilometer onder de zeebodem en 70 kilometer ten westen van de stad Chania op Kreta, meldde het Amerikaanse geologisch instituut USGS. De beving was te voelen in de Griekse hoofdstad Athene en op de zuidelijke eilanden van Griekenland. Kort na de aardbeving vonden er drie naschokken plaats die minder diep en dichter bij de kust waren.

Volgens een getuige in Chania was de beving zwaarder dan de stadsbewoners gewend waren en schudden de plafondlampen hevig heen en weer.

Griekenland wordt vaker getroffen door aardbevingen, waarvan de meesten geen problemen veroorzaken. In 1999 was er echter een aardbeving van 5.9 op de Schaal van Richter, die aan 143 mensen het leven kostte.


Korte samenvatting
Op 12 oktober 2013 werd het eiland Kreta getroffen door een aardbeving. De aardbeving had een kracht van 6.4 op de schaal van Richter. Er was materiële schade. Maar er waren geen gekwetste. Dit past binnen aardrijkskunde omdat het om een natuurramp gaat.
De impact op de bevolking viel mee omdat er geen gekwetsten of doden waren. Door de materiële schade moeten de mensen rekenen op hulp om alles terug op te bouwen. Aardbevingen zullen op Kreta vaker voorkomen. De mensen zijn hier dus op voorbereid. Hierdoor worden de gebouwen steviger gemaakt om minder schade te hebben bij een aardbeving.
Bron

No comments:

Post a Comment