Wednesday, October 23, 2013

bosbranden in Australië: evacuatie bewoners


Bosbranden in Australië: evacuatie bewoners

De bosbranden in de Blue Mountains, ten noorden en oosten van Sydney zijn de grootste ooit in dit deel van Australië. De droogte in het gebied en de sterke wind zorgen ervoor dat het vuur niet goed onder controle te krijgen is. De bevolking van dorpjes en stadjes in de Blue Mountains wordt geëvacueerd. Rook hangt boven Sydney.
De directe oorzaak van de bosbranden lijkt nu gevonden: een uit de hand gelopen oefening van het leger (zie artikel NRC), maar eerder waren ook al twee tieners gearresteerd die fikkie aan het stoken waren.
De droogte in New South Wales, maar ook in andere gebieden op de wereld, is een dieper liggende oorzaak van bosbranden. Klimaatverandering speelt een rol, maar daarbij zijn ook veel kip-ei-discussies te vinden: Was er eerst droogte en daardoor (makkelijker) bosbrand, of komt de droogte door het meer en meer verdwijnen van bossen (o.a. door bosbranden)?
Een discussie die in Australië overigens lastig te voeren is: een parlementslid ontkent dat de aarde warmer wordt en het onderzoeksbureau van de regering dat onderzoek deed naar klimaatverandering, is vorig jaar opgeheven.
 
Situering van het gebied

 
Wat is er gebeurd:
In Sydney zijn er bosbranden ontstaan, dit komt vooral door de droogte en de sterke wind in het gebied dat er voor zorgt dat het vuur niet onder controle te krijgen is. De bevolking van dorpjes en stadjes in de Blue Mountains wordt geëvacueerd. Want er hangt rook boven Sydney. De oorzaak van de bosbranden is een uit de hand gelopen legeroefening.
 
de impact:
Er hangt heel veel rook inde lucht dus de bevolking moest geëvacueerd worden, het is voor een groot deel ontstaan door een oefening van het leger dus het kon wel vermeden worden. Voor de bevolking is dit een enorme ramp want er hangt heel veel rook in de lucht en hun natuur is voor een groot deel verwoest.
 

No comments:

Post a Comment