Wednesday, October 23, 2013

Dodental aardbeving Filipijnen loopt op tot 144

Dodental aardbeving Filipijnen loopt op tot 144

 
 
Bij een krachtige aardbeving op de Filipijnen zijn volgens een nieuwe balans minstens 144 mensen om het leven gekomen. De beving met een magnitude van 7,1 verwondde een honderdtal anderen. Minstens 23 mensen worden nog vermist, meldt de rampendienst.
De aardbeving deed zich voor om 08.12 uur lokale tijd, op twee kilometer van het eiland Bohol, 630 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Manilla. Het gebied is een geliefde toeristische bestemming, maar er zouden geen toeristen om het leven zijn gekomen.

Het aantal doden kan nog oplopen, aangezien reddingswerkers nog op zoek zijn naar lichamen in de ingestorte gebouwen. Op Bohol zijn verschillende straten ontoegankelijk en in verschillende regio's is er geen elektriciteit meer.

Er ontstonden problemen rondom het ziekenhuis van Cebu toen daar brand uitbrak. Veel scholen blijven vandaag dicht, en enkele vliegvelden in de regio zijn gesloten, meldt het Rode Kruis.

In het gebied liggen drie verschillende aardplaten, en er gebeuren wel vaker aardbevingen. In 1976 werd het land getroffen door een zware aardbeving in de Golf van Moro, in het zuiden van de eilandengroep, met een kracht van 7,6. Daarbij vielen 7.000 doden. Een zowat even sterke beving in 1990 in Luzon, in het noorden, kostte 2.400 mensenlevens.

De beving werd gevoeld in de naburige provincies Cebu, Negros, Masbate, Leyte, Iloilo en tot in de zuidelijke regio Mindanao, aldus het seismologisch instituut.
 
bromvermelding: http://www.hln.be/hln/nl/2654/Extreme-Aarde/article/detail/1723090/2013/10/15/Vier-doden-bij-zware-aardbeving-op-Filipijnen.dhtml


 
situering van het gebied
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 









wat is er gebeurd

Er is een aardbeving gebeurt in de Filippijnen. 
Er zijn nu al 144 mensen om het leven gekomen.
En vele huizen zijn ingestort, sommige mensen moesten de omgeving verlaten, sommige zaten zonder stroom. Momenteel zijn er nog 23 mensen vermist.
Dit heeft te maken met een trilling van de aardkorst.
 
wat is de impact

Er werden veel gebouwen verwoest en een ook vele levens van mensen,  en sommige straten hadden zelfs geen stroom, en er zijn zelfs 144 doden door de aardbeving die fenomeen kan niet tegen gehouden worden omdat dit gebeurd door aardverschuivingen in de grond en die kunnen soms zelfs tsunami maken.  Het was zelfs te voelen in de hoofdstad Manilla en de aardbeving had een kracht van 7.2.








 
 

No comments:

Post a Comment